L’escanyapobres

3 02 2014

AUTOR:

Narcís Oller.

RESUM:

A un poble anomenat Platbell  hi vivia l’Oleguer un noi que tenia muntat un magatzem. La gent del poble no sabia res d’ell ja que era foraster, ningú es comunicava amb ell excepte el notari Xirinac. Aquest noi tenia una obsessió amb els diners.

Al cap de dos anys al poble va començar a passar el tren. Un dia quan va entrar al magatzem algú va cridar per el pany de la porta: “Escanyapobres”. Aquestes paraules li va recordar vells temps, un crit de venjança.

Va decidir marxar a una altre vila i així ho va fer va anar a la Coma.

Allà va trobar una família de masovers que el van tractar com un més de la família i el van allotjar a casa seva, el pare es deia Pere de les Borges. Es va enamorar de la filla masovera i allà va començar a pensar si estimar valia la pena o no, compartir bons moments amb la gent del mas fins que un dia va començar a pensar que li robaven els diners, en aquell moment es va tornar desconfiat fins al punt que va tancar la porta amb clau i per aconseguir més diners va vendre un cavall molt apreciat del mas per un de més barat i així aconseguir més fortuna, però amb aquesta reacció va aconseguir que els masovers s’enfadessin i tingues que marxar.

L’Oleguer va tornar a Pratbell on va llogar el castell de el notari que havia heretat. Quan va rebre la notícia de la mort del Sr. Xirinac, el notari, li va demanar a la seva vídua que es cases amb ell. El noi i la Tuisa van començar a sortir junts per interessos.

Al cap de deu mesos es van casar i tots dos coincidien en la obsessió dels diners.

En el pobre es va construir una mina on va donar treball a molta gent que estava apunt de marxar a viure a Barcelona.

Els dos cada nit contaven els diners i els amagaven per separat. Una nit l’Escanyapobres li va dir que si algun dia el segrestaven no pagués cap rescat.

El major capitalista de l’empresa va decidir marxar sense avisar i van tancar la mina.

Durant un viatge de l’Oleguer a la coma, el va segrestar l’Eloi el geperut del poble. La seva dona en adonar-se lo del seu marit va decidir complir al peu de la lletra l’orde de no pagar el rescat.

Al cap de poc temps es va trobar el seu cos, el de l’escanyapobres, a la mina abandonada.

OPINIÓ PERSONAL:

El llibre no m’ha desagradat però hi han hagut algunes coses que m’han costat entendre i per aquest motiu se’m ha fer una mica pesat. Però en general la història està bé.

 

Alba Vilanova 4B

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: