MOBY DICK

29 01 2014

 

Argument:

En aquesta història seguim les passes d’Ismael, un noi jove de les terres interiors, que volia aventures i allunyar-se de la melancolia. Ismael arribà al port de New Bedford, ja entrada la nit i, a corre cuita, va haver de buscar un hostal per passar-hi la nit. L’hostal era fred i humit, i el menjar no gaire bo però allà va ser on va trobar un arponer anomenat Queequeg.

Queequeg, en sentir a parlar Ismael sobre aventures i fer-se a la mar li proposà d’embarcar-se en un vaixell balener, per anar a la caça de les balenes, ell mateix l’acompanyaria al viatge, ja que estava buscant un vaixell on enrolar-se.

Al matí següent Ismael va sortir  a de l’hostal i es va dirigir cap al moll. Després d’hores buscant i avaluant vaixells i tripulació, va decidir d’enrolar-se, juntament amb Queequeg, al Pequod.

El Pequod era un gran vaixell de la vella escola, que havia solcat els quatre mars. Hi havia tres capitans, el capità Bildad i Peleg,  que s’ocupaven de la tripulació, els aparells del vaixell i el mateix vaixell i, per altra banda, i havia el capità Ahab, un verdader llop de mar i balener. Tot ell tenia un posat estrany i era per la pota de marfil blanc on es recolzava. La balena blanca Moby Dick se li havia emportat la cama feia anys.

El capità Peleg acceptà a Ismael i a Queequeg a bord i ben d’hora van salpar de New Bedford. A la tripulació li esperaven tres anys a alta mar de temporada de caça.

Durant mesos van anar travessant zones de caça: les Açores, Cap Verd, Riu de la Plata, Carroll…La temporada de pesca s’acostava a la seva fi, i no havia tingut gaire èxit quan, un vespre, al sud de les Illes Bashee un mariner va veure a la gran Moby Dick.

Ahab va sortir de la seva cabina i tots els homes de coberta van córrer a veure la gran balena. Ahab donava ordres a tort i a dret, els homes corrien i preparaven els arpons però Moby Dick s’havia submergit en les profunditats del mar…Els homes estaven atents a totes les direccions quan de sobte la gran balena va sortir del mar com si estigués posseïda i va abraonar-se a l’embarcació. Abans que la pogués partir en dos Ahab li llençà l’arpó que va clavar-se en les carns de la balena però el cap de l’arpó s’havia enrotllat al coll d’Ahab, que va ser estrangulat i arrossegat a les profunditats, com el Pequod i la resta de la tripulació de vaixell, excepte el jove Ismael, l’únic supervivent de l’atac de Moby Dick.

 

L’autor: Herman Melville

Herman Melville va néixer a Nova York (Estat Units) l’estiu de 1819. No va anar a la universitat perquè va decidir, als dinou anys, embarcar-se i viatjar.

Va recórrer els mars del Sud, va viure amb caníbals i va ser presoner a Tahití. Moltes de les seves històries tenen com a escenari el mar i els mariners.

Moby Dick és la seva obra mestra però en va escriure moltes altres com Mardi, Taipi o La jaqueta blanca.

 

Opinió personal:

És un llibre llarg, de trama una mica lenta i si no és una adaptació té un llenguatge complicat. El llibre triga a llegir-se però explica una gran aventura. La lluita de l’home contra la naturalesa i l’obsessió del Capità Ahab per matar a Moby Dick que, al final, acaba amb ell.

Si el llibre fos una mica més curt i de més bon llegir l’hagués apreciat més però en general m’ha agradat força.

 

Guillem Teixidor Ayala

4rt D

Anuncis

Accions

Information
%d bloggers like this: