LA CABANA DE L’ONCLE TOM

20 01 2014

LA CABANA DE L’ONCLE TOM

Autora: Harriet Beecher Stowe

Publicació: 20 de Març de 1852

 

RESUM

L’oncle Tom, era un fidel esclau que servia a la família Shelby. Tom vivia amb la seva dona, i els seus estimats fills i amics. Tots els esclaus, eren ben tractats, eren com membres de la família, eren tractats amb igualtat, i tota la família se’ls estimaven. A més, tota la Hisenda tenia un especial apreci per l’oncle Tom, tota la Hisenda l’estimava. L’oncle Tom era fidel, honrat, entregat, amable i sobretot tenia fe.

La família Shelby, era una bona família, tractava bé als seus esclaus, és a dir els tractava com éssers igual (cosa estranya en aquell moment). Tom apreciava molt el petit Shelby, i ell també. Passaven moltes hores junts, i el petit ensenyava a Tom a llegir i escriure.

Però, els Shelby, poc a poc, perdien més i més diners, fins que arribà el punt que tingueren de vendre esclaus, així que Harry, un home poderós, que comprava esclaus, s’interessà per Tom i pel fill d’Elisenda. L’Elisenda en assabentar-se del que estava apunt de succeir es reuní amb el seu espòs, i varen decidir que es trobarien al Canadà, on podrien ser lliures. L’home, marxaria de la seva plantació ja que el maltractaven i l’Elisenda no volia separar-se del seu fill. Tom, en canvi, en assabentar-se’n, va decidir  no fer res, deia que aquest era el seu destí, que confiava amb el seu amo i per sobre de tot confiava en Déu.

L’Elisenda i el seu fill, com que es van escapar, van ser buscats per tot arreu i amb una bona recompensa per qui els trobés. Al llarg de la seva fugida fins el Canadà, van conèixer gent bona, que els ajudà. També va servir de gran ajuda el fet que l’Elisenda no era tan negra, i podia passar desapercebuda  entre la gent. Després de molt entrebancs, l’Elisenda aconsegueix reunir-se amb el seu marit, i se’n van dels país, aconseguint ser lliures per sempre.

Per altra banda, Tom, el nostre estimat Tom, fou revenut a una altra família, en la qual fou tractat bé, tenint una especial bona relació amb la nena de la casa, una noieta que estava malalta. La nena mort i Tom torna a ser venut a un home sense escrúpols ni miraments, que tractava als negres com uns animals. A la seva plantació, els homes negres eren dolents entre si, i hi regnava la llei del més fort. Amb l’arribada de Tom, tot canvià, ja que amb ell arribà la fe i l’esperança. I, per aquest motiu, l’amo de la plantació, tenia un cert odi a Tom, ja que mai abans cap esclau havia actuat d’aquesta manera.

Tot i que Tom té l’oportunitat d’escapar-se amb unes dones, no ho fa, ja que és  massa honrat i lleial per fer-ho. Tom es torturat fins a punts inimaginables per fer-li dir on han anat les dues dones. És llavors, quan el fill Shelby arriba a la plantació  i troba en Tom mig mort després de la tortura a que havia estat sotmès. Després de tants anys, Tom i el fill Shelby es retroben, i Tom mor als seus braços.

Shelby enterra el cos de Tom en un petit camp on sovint anaven ells dos. Quan torna a casa explica el que ha passat, i tota la casa es vesteix de dol i sofriment. El jove Shelby anuncia als esclaus que tots són lliures, que tenen els papers sobre la seva taula i que ell mateix els facilitarà el viatge fins a un altre país. I, els que vulguin quedar-se a treballar, rebran un sou just. I, va acabar dient que, quan en un futur gaudissin de la seva llibertat, hauran de saber que l’esforç i el valor de l’oncle Tom ho va fer possible.

VALORACIÓ

M’ha agradat moltíssim el llibre, el trobo molt interesant. A demés no es fa gens pesat, i sembla escrit d’ara, no del segle XIX.

El tema que tracta, la llibertat, i el personatge principal, l’oncle Tom, crec que és un crit contra la separació de races, contra la desigualtat, ja que siguem d’on siguem i vinguem d’on vinguem, tots som iguals. I, que encara que sembli mentida, de tot això fa molt poc temps, i encara en alguns llocs del món està passant.

Crec, que és un llibre que t’obra moltíssim la ment i et fa veure que en aquest món hi ha molta desigualtat. La novel·la és un crit apassionat en defensa de la igualtat de tots els homes, més enllà de les diferències de raça, i de la dignitat de les persones.

 

Maria Tarrés

4B

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: