METAMORFOSI: FRANZ KAFKA

10 06 2013

FITXA DE LECTURA: METAMORFOSI

 

Nom del llibre: Metamorfosi.

Autor: Franz Kafka.

Editorial: La butxaca.

Any d’edició: 2010

Any de realització: 1915

Informació de l’autor:

Franz Kafka  (Praga, 1883 – Kierling 1924), és un dels escriptors de llengua anglesa més importants i innovadors del segle XX. Va ser famós per escriure una novel·la innovadora i trencadora, d’estil més aviat existencialista, la qual no té massa sentit si ens mirem el conjunt de les obres seves més famoses: “Metamorfosi”, “El Castell”… La majoria de les seves obres van ser publicades per un amic seu anomenat Max Brod després de la mort de Kafka tot i que Kafka li havia dit anteriorment al seu amic que destruís la seva obra literària.

Resum:

Gregor, el protagonista del llibre és un viatjar que viu amb la seva germana Grete i els Samsa, els seus pares, en un carrer aparentment tranquil. Un dia, quan en Gregor s’anava a aixecar per anar a treballar, com cada dia, a les cinc del matí, va veure com una estranya i aterradora cosa havia succeït: va mirar cap a les seves extremitats inferiors i va veure que ja no tenia cames, i que en comptes de tenir les dos extremitats dels humans tenia potes. Al principi pensava que era un somni però després es va adonar de que la metamorfosi havia passat en la realitat. El cos li pesava molt, i, atemorit, no es podia moure. Els seus pares i posteriorment un company seu anaven a cridar-lo perquè sortís de l’habitació, però evidentment Gregor no volia sortir perquè, lògicament, li feia por ensenyar al seu entorn el que li havia succeït, i estava espantat per el succés i estava descobrint el seu nou cos d’insecte. Al final va decidir obrir la porta, però els seus familiars i el gerent d’on treballava, en veure’l la mare va començar a cridar i el pare el va tancar en una cambra. L’única persona que entrava a la seva cambra per donar-li menjar era la seva germana. A mesura que va anar passant el temps la família es va endinsar en la pobresa perquè Gregor era qui abans portava diners a casa. Durant tots els dies, Gregor s’amaga quan ve la seva germana perquè no vol que el vegin. Un dia, la mare al veure a Gregor es va desmaiar i el pare va començar a tirar-li pomes una de les quals se li va clavar a l’esquena i el va deixar greument ferit. Posteriorment, ja que havien de buscar feina van decidir llogar habitacions de casa seva, i un dia, quan estaven amb uns llogaters, aquests van veure a Gregor que havia sortit de la seva cambra (estava molt prim). Al veure l’aspecte d’insecte de Gregor i la brutícia de la casa, els llogaters se’n van anar i els van dir als Samsa que els demandarien. Llavors la germana de Gregor va dir que ja n’hi havia prou, i que aquell monstre no era el seu germà. En aquell moment Gregor es tanca a la seva cambra on morirà un dia després. Els Samsa, per altra banda decideixen abandonar la casa i la localitat per tal d’oblidar-se del passat i començar una nova vida.

 

Valoració:

A mi m’ha agradat molt aquest llibre, no tan sols per lo diferent que és el llibre en comparació amb els altres del segle XX i també per la manera de redactar, el misteri del llibre i per la manera com explica els canvis progressius que va tenint el protagonista del relat. És un relat una mica tètric que és molt trist sobretot al final, i que sorprèn per el tema de la història i per la narració dels sentiments durant el llibre, ja que l’autor et defineix tant bé el que succeeix que t’endinses en el llibre com si estigués succeint de veritat, cosa que té mèrit degut a lo estrafolari que és el llibre. M’ha semblat un llibre molt especial i m’ha agradat.

 

Conclusió:

En conclusió diria que el llibre és molt trencador i innovador ja que ens explica una història tètrica i estranya, i el que la fa especial és la manera de tractar la història, i de transmetre els sentiments diferents dels personatges de la novel·la, sobretot els del protagonista, el d’en Gregor.

Recomanació:

Per tot l’esmentat anteriorment, recomanaria aquest llibre a la gent curiosa i que li agraden els contes com els d’Edgar Allan Poe, “Frankenstein”… He de dir, però, que Kafka és diferent a Poe i a Mary Shelley i que les seves històries són tant peculiars que crec que o t’agraden molt o no t’agraden gens.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: