Carta al pare – Franz Kafka

10 06 2013

Nom del llibre: Carta al pare.

Autor: Franz Kafka.

Editorial: RBA; col·lecció L’avenç.

Any d’edició: 2009

Any de realització: 1919

Informació de l’autor:

Franz Kafka, és un dels escriptors de llengua anglesa més importants i innovadors del segle XX. Va ser famós per escriure una novel·la innovadora i trencadora, d’estil més aviat existencialista, la qual no té massa sentit si ens mirem el conjunt de les obres seves més famoses: “Metamorfosi”, “El Castell”… La majoria de les seves obres van ser publicades per un amic seu anomenat Max Brod després de la mort de Kafka tot i que Kafka li havia dit anteriorment al seu amic que destruís la seva obra literària.

Resum:

Carta al pare, és un llibre format per una carta que envia Kafka al seu pare però que aquest mai rep i és retornada per la seva mare. A la primera part de la carta Kafka fa un intent d’explicar-li al seu pare perquè aquest li feia por però no sap com fer-ho, això deixa veure traumes que havia patit de petit i que encara en aquell afectaven la manera d’expressar-se en quan ho feia cap al seu pare. La carta s’inicia en experiències infantils però també continua encaminada cap a l’adolescència, Kafka i el seu pare tenien poques coses en comú segons diu l’autor, i sabia perfectament que el seu pare només s’enorgullia d’ell quan aquest simulava gustos, gestos o idees pròpies del seu progenitor. Tot i explicant aquesta sèrie de fets succeïts anys enrere, en un principi no sembla que Kafka cerqui un culpable, el veritable culpable per ell havia estat el distanciament mutu entre ell i el seu pare, el fet de que cap dels dos s’instés en unir-se a l’altre. Finalment però arriba un punt en el que l’autor si que declara que el seu pare és culpable, o mínimament, el que més. Al llarg de la història l’autor fa diferents crítiques cap al pare, pensa que era massa sever quan ell només era un infant, que no l’ensenyava, només s’hi imposava. Fins i tot, hi ha moments en que Kafka ens deixa veure al seu pare com a un tirà que tracta malament a la gent que té sota el seu càrrec. Per altra banda pensa que els anys l’han entovat una mica, tal i com demostra amb alguns dels seus nets, però que tot i així no ha canviat. Amb tot això no podem oblidar un altre dels temes claus de la carta, el matrimoni, on Kafka diu que finalment no es casa i li explica els motius. Per ell casar-se suposava l’autonomia que el seu pare mai li havia donat, suposava ser un cap de família i allunyar-se d’ell. Tot i així comprenia en part perquè el seu pare actuava d’aquella manera ja que segurament la seva educació havia estat molt més estricta i aquesta era l’única manera que el pare coneixia per estimar al seu fill. Per tan veiem que l’autor no intenta donar unes culpes de tot a un sòl, sinó aclarir quines són i fer conscient a cadascuna de les parts tot i que el seu pare no l’arribés a llegir mai.

Valoració:

Personalment m’ha agradat molt la temàtica del llibre i els arguments que exposava l’autor per determinar la culpabilitat d’un o l’altre. Per altra banda però se m’ha fet una mica feixuc de llegir ja que no estava dividit en capítols, era una narració contínua i estava composta per varis parèntesis amb ampliacions i una puntuació col·locada expressament per aclarir fets, la qual cosa feia la lectura lenta i complicada, fins i tot en algun cas em veia obligada a rellegir vàries vegades l’oració per comprendre-la. És un autor que em crida l’atenció i segurament continuaré llegint obres seves tot i que l’experiència amb aquesta no hagi estat com esperava. Com he dit però la temàtica i la manera de tractar-la m’han agradat moltíssim, és un llibre que et fa pensar i situar-te molt en l’època i el comportament de la societat.

Conclusió:

En conclusió crec que és un llibre diferent, no és fàcil de llegir tot i ser curt però amb constància i concentració es pot fer perfectament. A vegades cal rellegir les coses per no perdre el fil dels arguments que ens dóna l’autor, per tot lo altre considero que és un molt bon llibre.

Recomanació:

Personalment el recomanaria a tots aquells que tenen facilitat per la lectura i els hi agrada llegir, penso que és un autor diferents a tots els que havia llegit i té històries molt bones, tot i que aquesta no sigui ben bé una història sinó part de la seva vida, una vida molt interessant i amb particularitat que val la pena conèixer. Així doncs animo a tothom que vulgui conèixer nous autors i tingui paciència per posar-hi amb obres així.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: