10 06 2013

Títol: Benzina

Autor: Quim Monzó

Editorial: Edicions Crema

Any d’edició: 1983

 

Resum: Benzina comença amb un somni, el somni del protagonista, anomenat Heribert, el qual és pintor. En aquest somni podem començar a veure la seva personalitat, és un home excèntric, mandrós, una mica estrany. Dins del mateix somni, el qual comença amb la descripció d’un quadre,  somia fer-se la pregunta de si ell mateix està somiant. En el somni i apareix ell i una dona misteriosa, de cop, es desperta. És el primer dia de l’any, es desperta al costat de l’Hildegarda, que com més tard descobrirem és la seva amant.

Un cop a casa, la novel·la ens presenta l’Helena, la seva muller, i també ens presenta la situació en la qual es troba l’Heribert: és un pintor de renom el qual ha d’exposar en les pròximes setmanes (més concretament en dos setmanes) a la galeria que porta la seva muller (l’Helena), el problema és que el protagonista es troba enmig d’una crisi creativa, res no el convenç. El seu dia a dia es basa en aixecar-se tard, tancar-se a l’estudi decebut tot mirant a les teles blanques, sortir a fer un vol, dinar, tornar a casa, dormir, i així successivament (cal dir que de tant en tant es troba amb les seves amants). A part d’això, és important dir que la seva dona també té un amant. Heribert ho sospita i decideix seguir-la un dia, en aquest fragment també podem apreciar com  aquest personatge és molt excèntric, la seva teoria és que no ha de passar desapercebut sinó que com més disfressat i vistós millor, ja que ningú sospitaria que està essent seguit per algú vestit amb una perruca rossa, pantalons de flors brillants, ulleres de sol grosses i un barret estrafolari. Seguint a l’Helena és capaç de veure qui és el seu amant, el qual porta unes ulleres de color verd fluorescent.

Un dia, quan la seva muller arriba a casa, li explica que coneix a un noi jove el qual s’anomena Humbert  que també és pintor, li demana a Heribert que el vagi a veure i que li doni uns quants consells. Al cap de diversos dies, en Heribert decideix anar-lo a veure, i es troba amb una gran sorpresa, és el noi de les ulleres verdes, és l’amant de la seva muller, només per això s’interessa per la seva obra.

Al cap d’un temps, quan ja falta poc per l’estrena de l’exposició a la galeria, en Heribert es troba en la mateix situació que al començament, encara li dura la crisi artística. En aquest moment la novel·la fa un gir inesperat, l’Heribert pateix un accident de cotxe conjuntament amb una de les seves amants, aquest accident fa que es quedi incapaç d’acabar l’obra. En aquesta situació l’Helena decideix exposar les obres de l’Humbert les quals acaben agradant molt al públic i aquest adquireix un cert renom. Des d’aquest punt de la novel·la, el protagonista deixa de ser l’Heribert ja que ja no el tornem a veure, ara el narrador se centra en explicar només el món del voltant de l’Humbert, el qual decideix viure la mateixa vida que vivia l’Heribert cosa que, evidentment, el fa acabar igual, amb una crisi artística, mandrós i sense ganes de fer res.

Valoració: Benzina m’ha agradat força. Crec que és un molt bon llibre, tot i això, crec que té algunes parts força confuses les quals s’han de llegir més d’un cop per entendre (com ja he dit en el resum hi ha un moment en que el protagonista de la novel·la canvia, deixa de ser l’Heribert per ser-ho l’Humbert, si no s’està molt atent es pot no entendre això i fa que la novel·la perdi sentit). El que m’ha agradat més ha estat, a part de tota la creació dels personatges i les seves relacions, ha estat la manera com està escrit ja que, com és habitual de Monzó, fa servir en forces punts la ironia, a part d’això també m’ha agradat la manera amb la qual Benzina està narrat perquè fa que et puguis imaginar molt bé totes les situacions i accions, és molt fàcil de posar-te dins la novel·la de quedar immers dins del món que explica.

Recomanació: Personalment recomanaria aquest llibre a tothom qui tingui ganes de llegir, crec que per llegir-lo cal tenir-ne ganes perquè és complicat, tant amb les estructures que fa servir Monzó com amb la història. Es podria catalogar Benzina com un llibre per amants de la lectura ja que sinó no s’apreciarà. Finalment m’agradaria a animar a tothom, que, com acabo de dir, te ganes de llegir, a si mai es troba amb aquest llibre, com a mínim, mirar-se’l.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: