Vida Privada

9 06 2013

Autor: Josep Maria de Sagarra
Editorial: Editorial Proa
Any de publicació: 1932

He triat aquesta novel·la bàsicament per el simple fet de que abans d’aquesta no havia llegit mai res de Sagarra i quan vaig veure que tenia l’opció de llegir una obra seva la vaig agafar i vaig triar aquest llibre.

Resum: La novel·la inicia amb l’enfonsament social de la família Lloberola i despres es va centrat amb el mateix tema durant tota la novel·la. A la primera part de llibre ens apareixen dos personatge en Federic que es l’hereu i que mostra una despreocupació per la família, i la ineptitud del seu germà, en Guillem. La narració se centra a l’entorn d’un xantatge i això fa que es relacioni la nova aristocràcia amb la noblesa tradicional i que la frontissa que fa de connector sigui el sexe i els diners. La segona part s’inicia uns cinc anys després de la mort de la víctima del xantatge i l’autor ens mostra al corrent dels esdeveniments i de la instauració de la República i ens presenta una nova generació dels Lloberola: són la filla gran i el petit de l’hereu que neixen condicionats per la decadència que viu la seva família.  Ara, en Guillem i en Frederic es mostren totalment vençuts i decadents. En Guillem esdevé un mantingut i l’hereu viu sol i aïllat de la família, després d’haver fracassat en tots els fronts de la vida. La Maria Lluïsa, la filla de l’hereu, creix allunyada dels seus pares i per tant, al marge dels lligams amb la família Lloberola, i es fa amb la part més esnob de la ciutat. Els personatges tornen a actuar per sexe i per diners. D’altra banda, l’altre fill, en Ferran representa els problemes a què s’enfronten els adolescents i el despertar sexual de la joventut. La novel·la finalitza amb l’aparició de Pilar Romaní, símbol de la ciutat de Barcelona i espectre del passat, però garantia de futur.

Valoració: la novel·la Vida privada, de Josep M. de Sagarra, m’ha fet una molt bona impressió i us el recomano novament. Aquesta novel·la fa un retrat sense pietat de la noblesa catalana de principis del segle XX, representada en la família Lloberola. La mort de Don Tomàs, el pare de la família, ens mostra aquesta decadència. Tot i que és un llibre molt dur i té unas imatges bastant fortes de lo que passava abans, és un bon llibre. I personalment crec que ens el hem de llegir perquè ens explica la realitat de Catalunya abans sense cap camuflatge ens la explica tal i com és.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: