Uf, va dir ell

9 06 2013

Informació del llibre:

  • Títol: Uf, va dir ell
  • Autor: Quim Monzó
  • Editorial: Quaderns crema
  • Any d’edició: 1978

Informació de l’autor:

Quim Monzó és un dissenyador gràfic, dibuixant, corresponsal de còmics, traductor, guionista, i sobretot, escriptor. L’obra que he llegit, Uf, va dir ell, va significar el tret de sortida del caràcter tant particular que emprendria la seva obra. Així doncs, no podem considerar Quim Monzó dins de cap corrent concret com al majoria d’autors contemporanis, però sí que podem distingir les característiques que l’identifiquen. La seva literatura, a vegades amb influències surrealistes, està plena d’humor i sarcasme, però alhora, crítica i disconformitat amb la nostra societat.

Entre les seves obres podem distingir les novel·les Benzina (1983) o La magnitud de la tragèdia (1989). Dins la seva producció literària, també destaquen els reculls de contes com el comentat Uf, va dir ell (1978) o El perquè de tot plegat (1996). Finalment, també podem distingir una vessant periodística, com amb l’actual contribució al diari La Vanguardia.

Resum:

Com he comentat anteriorment, aquest és un recull de tretze històries, totes elles molt breus i sense cap relació entre elles. Entre tots aquests relats, destaca la primera història, Història d’un amor, el relat d’un coit eternament obstaculitzat, fins i tot per un obstacles d’anys de durada. També el quart, la història d’una parella desmotivada atrapada en la quotidianitat; aquest porta el títol del llibre, ja que “Uf “ és el mot que repetia ell després de prendre el cafè. El següent, Sobre la volubilitat de l’esperit humà, una història totalment absurda sobre un personatge que es nodria a basa de lletres, tastant totes les tipografies, mides, colors… fins a trobar-les avorrides, i començà a desenvolupar un progressiu desig gastronòmic pels vaixells en miniatura. El sisè, Splasshhf, és una història de dos amics que estiuegen a la costa brava i durant una nit sedueixen a dues joves, però en el moment del coit, el penis queda totalment inservible. També ens narra a Underworld la història d’uns delinqüents motivats per atracar un banc però acaben a la carnisseria,  també de la creació del món a Creació, d’un supervivent d’un naufragi que es troba amb ciutadans del nostre món que se’n volen escapar a La futilitat dels desigs humans, o d’una noia germinada per tot tipus de flora estranya a Noia del mehari, entre d’altres.

 

Valoració:

La brevetat de la narració i l’entusiasme que m’ha despertat, han fet d’aquest una lectura molt entretinguda, i sobretot, breu. Així doncs, la valoració d’aquest llibre és molt positiva. L’humor, a vegades negre, combinat amb la també present crítica han esta els aspectes que més m’han agradat. El relat excel·lent de moltes de les històries i situacions gracioses et fan somriure més d’una vegada, i la sàtira en la crítica també es present en aspectes com la guerra o el model turístic de la Costa Brava. A més, moltes d’aquestes situacions són moments de la vida quotidiana, per tant, és de gran mèrit per l’autor aconseguir l’atracció en situacions com aquestes. L’autor narra amb molta poètica moltes d’aquestes situacions, i alhora, amb ironia, les caricaturitza. Utilitza un llenguatge molt curiós: molts anglicismes, moltes onomatopeies, fins i tot algunes llicències lingüístiques i la puntuació és molt exhaustiva.

En resum, un llibre senzill, redactat de manera excel·lent, i divertit de llegir.

Recomanació:

Després de valorar molt positivament aquest recull de contes, el recomano a tots aquells que estiguin disposats a passar unes horetes divertides. Això sí, exclouria els  més menuts, ja que no entendrien moltes de les situacions que planteja l’autor, podríem considerar els menors de 14 anys. Per la resta, és un llibre fàcil, que no requereix esforços ni una excessiva concentració perquè les històries no tenen més de cinc pàgines, i totes elles et treuen més d’un somriure, complementades amb una gran escriptura. Així doncs, englobo aquesta recomanació en el mot “tothom” tenint en compte la excepció ja comentada, simplement, per un motiu de comprensió.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: