Mirall Trencat

9 06 2013

Títol: Mirall Trencat

Autor: Mercè Rodoreda

Editorial: Edicions 62

Any d’edició: 1984

Resum:

Mirall trencat ens explica la història d’un seguit de personatges lligats tots familiars, per tant podem dir que és una saga familiar. Aquestes tres generacions femenines que són:  Sofia Valldaura, Teresa Goday i Maria Farriols, ens expliquen la cuitat de Barcelona. Aquesta obra reflecteix la realitat. Els tres personatges femenins que destaquen en la novel·la,  Teresa Goday, que és la més gran, la novel·la la defineix com una dona passional que està casada amb Nicolau Rovira,  i que té un fill secret  amb un altre home, Miquel Masdéu. En Nicolau mor per tant ella es queda viuda. També es relata al mateix temps la relació de Salvador Valldaura i Bàrbara que acaba suicident-se. La Teresa coneix a en Salvador Valldaura, que es casen i tenen una filla, Sofia, que la destaquen per freda, dura i seca. Ells viuen a una torre de  Sant Gervasi. Un dia apareix Amadeu Riera, el notari, que serà el futur amant de Teresa. Salvador Valldaura, pare de Sofia, mor. Sofia es casa amb Eladi Farriols i tenen dos fills, en Ramon i en Jaume. Eladi té una aventura amorosa amb la Pilar Segura, de la qual neix Maria, que és la generació més jove. Maria és acollida per Eladi i Sofia, formant una família de cinc persones. Ramon i Maria, inseparables i enamorats, provoquen la mort del seu germà Jaume. Ramon i Maria descobreixen que són germans i això fa que Ramon marxi de casa, desapareixi del mapa i Maria es suïcidi tirant-se del terrat sobre el llorer. Tota aquesta situació fa embogir a Eladi, que també mor. Teresa també mor deixant que Armanda, la criada de confiança que havia estat amant d’Eladi, tingui cura de la casa. La guerra civil esclata i Sofia fuig a França. Masdéu, el fill secret de Teresa, ocupa la casa. A París, Sofia es casa amb un home ric i hereta la seva fortuna. Sofia decideix enderrocar la torre per fer pisos de luxe per llogar i es reconcilia amb el seu fill, en Ramon. Armanda fa una reflexió i diu la família s’ha tornat a unir i els problemes s’han tancat, encara que només en quedin dos membres.

El títol, i el símbol del mirall, es pot referir a el pas del temps.

Valoració:

A mi, aquesta novel·la, tot i que has de lligar molts caps i aconseguir entendre.la, si ho fas, és una de les millors novel·les que m’he llegit, la valoro molt positivament ja que és molt bona. És una novel·la també amb misteri, que és el que m’agrada a mi. Hi han molts personatges,i les seves relacions que fan que l’argument sigui complicat però molt divertit, que sovint perdis el fil, i després el puguis recuperar. L’autora et mostra amb detall totes les situacions et mostra molts de detalls que potser per això et pots trobar que, la lectura es pot fer pesada. Una cosa que m’ha interessat és que valora positivament  la bona i acurada descripció del context històric de la novel·la, l’autora ens descriu la guerra i les conseqüències que té. Crec que Mercè Rodoreda, ha fet un molt bon treball amb aquest llibre.

Recomanació:

Jo personalment recomanaria aquesta novel·la a aquelles persones que els agradi el misteri, la intriga, que els hi agradi llegir i que es vegin capaces ja que té un argument difícil. Penso que aquest llibre és un clàssic de la literatura catalana i estaria bé que molta gent sapigués quin és i s’interessessin, és una gran obra.

Aïda Vargas 4A

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: