La Plaça del Diamant

9 06 2013

Informació del llibre:

  • Títol: La plaça del Diamant
  • Autor/a: Mercè Rodoreda
  • Editorial: El club dels novel·listes
  • Any d’edició: 1977 (13ª edició)

Informació del moviment:

La novel·la La plaça del Diamant és una novel·la de la postguerra. Concretament forma part de la narrativa del s. XX de tradició psicològica, tipus de narrativa de la qual el major exponent és l’escriptora d’aquesta novel·la, Mercè Rodoreda.

Resum:

Durant una festa a la Plaça del Diamant, la Natàlia coneix en Quimet, un fuster que l’enamorarà des del primer moment; així que decideix deixar el seu promès i casar-se amb en Quimet. Un cop casats es compren una casa on ell decideix construir-hi un colomar i tenir-hi coloms de tots els tipus, dels quals la Natàlia cuidarà, i per aquest motiu se li quedarà el sobrenom de Colometa. Posteriorment tenen dos fills, l’Antoni, al que acabaran dient Toni, i la Rita. Primerament tot els hi va molt bé, la Colometa troba feina netejant una casa i en Quimet segueix treballant de fuster, però un bon dia, ell i els seus dos amics, en Mateu i en Cintet, decideixen anar a la guerra. Aleshores és quan comença el mal temps. La Colometa ha de treballar i cuidar els nens i els coloms tota sola, cosa que li comporta un gran cansament i farà que mati tots els animals. A més, degut a la ideologia d’en Quimet l’acomiaden de la feina. Així que quan li comuniquen que en Quimet ha mort, i sense cap tipus de recurs econòmic, ni tan sols després de vendre tot els mobles de casa seva, es veu obligada a portar a l’Antoni a una colònia, on almenys viurà una mica millor que a casa seva. Finalment, el va a buscar, i la situació no ha millorat, així que decidirà matar-se a ella i als seus fills amb salfumant, però quan va a comparar-la l’adroguer la farà canviar d’opinió tot oferint-li feina i menjà i, posteriorment, casant-s’hi. Així que la novel·la acaba quan la Colometa derrota tots els fantasmes que porta a sobre degut a la mala vida que havia tingut, i casada amb l’Antoni comença a viure una vida nova i molt millor.

Valoració:

Tot i que primerament em va costar molt començar-lo, al final m’ha acabat agradant. La història que explica descriu perfectament la situació de moltes persones durant la postguerra, que era una situació molt precària i dura. Et fa adonar-te i ser conscient del mal moment que van passar moltes persones, ja que és una novel·la bastant trista i, sobretot, molt realista. Tot i així, la manera com està escrit aquest llibre, tot narració i quasi sense diàleg, potser fa que la lectura sigui una mica pesada i es faci llarga.

Recomanació:

Recomanaria aquesta novel·la a persones que no els hi costés i que els hi agradés llegir, ja que com he dit a la valoració, és una mica pesada de llegir. A més, la recomanaria a tots aquells que els hi interessés el tema, ja que no és una novel·la divertida ni res per l’estil, sinó que és realista i molt lligada a la postguerra, així que jo no seria una novel·la que la recomanaria a aquells que volen llegir un llibre qualsevol, sinó que han d’estar una mica interessats pel tema.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: