La ciutat cansada

9 06 2013

El llibre que he llegit durant aquest últim trimestre és La ciutat cansada de Pere Calders. La novel·la va ser editada per edicions 62 el 2008 per un motiu clar, Calders no la va arribar a acabar, és a dir, era una obra inèdita.

La novel·la, ambientada en una ciutat fictícia, tracte la crisi de valor que pateix aquesta, que estava basada en les seves tradicions. La crisi d’aquesta ciutat provoca revoltes, conflictes i malestar social, però també afecta a la principal empresa de la ciutat, pilar principal de la ciutat, no només com a motos econòmic, si no també com a símbol d’aquesta. És entre els treballadors d’aquesta que es comença a crear malestar. L’empresa, però, decideix augmentar l’abast dels seus mercats, pel que amplien la fàbrica comprant un bolc de pisos de lloguer. Aquest fet generarà també un increment de l’ànim revolucionari.

Si hagués de destacar només una característica d’aquest llibre, aquesta seria la seva complexitat. Com ja sabem, en la novel·la d’aquesta època es fan proves sobre noves tècniques narratives. En aquest llibre hi ha salts continus d’espais i de temps . La major part del llibre està escrit en tercera persona, però costa molt habituar-se a la situació de la que t’estan parlant. També hi ha salts continus de temps, usant records. Tots aquests canvis, però, succeeixen sense previ avís, fet que es dificulta la comprensió. Així doncs, la dificultat de comprensió d’aquest llibre resulta un repte. Tot i això, donada la manera d’escriure de Calders, la lectura se’t fa entretinguda, sigui perquè usa paraules que poden arribar a resultar poc freqüents o simplement perquè Calders sap copsar l’atenció del lector.

Així doncs, jo recomanaria aquest llibre a tota aquella persona que busqui reptes, perquè la lectura d’aquesta novel·la ho suposa. Això, però, no és tot, ja que també recomanaria el llibre a tota aquella gent que quan llegeix li agrada trobar un rerefons de crítica, ja que aquesta novel·la el té, però això ja és una altre història.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: