INCERTA GLÒRIA

9 06 2013

Títol: Incerta glòria.

Autor: Joan Sales

Editorial: Club Editor

Any d’edició: 1956

Resum:

Incerta glòria d’una guerra o d’un dia d’Abril. Aquest és el tema de l’apassionant novel·la de Joan Sales. Incerta glòria descriu la situació de quatre persones que es convertiran en protagonistes d’una disputa obligada: la guerra civil espanyola. Al llarg de tota la novel·la l’autor ens il·lustra, i de primera mà, ja que hi va participar realment, com era la vida i quines eren les preocupacions d’una generació que, deixant de banda qualsevol èpica, es va veure estroncada per un conflicte inesperat i massa dur, al cap i a la fi. Començarà amb la història d’un home, en Lluís, casat i amb un fill, que es troba al front d’Aragó.

Al llarg de tota la primera part Joan Sales ens conta les aventures d’aquest primer personatge. La situació en què es troba és molt peculiar i per això és tant interessant. En Lluís es troba en un front mort. És a la guerra, però no lluita, els pobles són deserts, però no ressonen els canons: i ha de viure. Ha de viure reclòs en un regiment convivint amb centenars d’altres soldats. Trobarà inesperadament una relació amb la gent local, que encara s’atraveix a viure a la zona, i el veurem descobrir molts secrets que el faran enfrontar amb ell mateix i amb el món i la solitud que el rodeja. I el veurem refugiar-se, finalment, en l’amor, clandestí i mai correspost.

La segona part és un diari: un diari de la Trini, la segona protagonista de la història d’Incerta Glòria, esposa d’en Lluís i mare del seu fill. Ella viu amb el fill a Barcelona, on les coses són molt diferents. A través d’aquest diari tant especial, transmès en forma de cartes, ens podem fer una idea de la misèria barcelonina de l’any 1937, i, alhora, descobrir les contradiccions espirituals, morals i polítiques que afectaran a la Trini, segon personatge de la novel·la i, com hem dit, protagonista d’aquesta segona part. Sobretot, però, hi podrem veure el rerefons controvertit del seu personatge i els del seu voltant, la frustració que li representa la llunyania del seu marit i el successiu desengany que tindrà, en qüestions amoroses, en assabentar-se del mig afer d’en Lluís amb una supervivent de la noblesa aragonina, assatjada pels anarquistes.

Però on arriba l’emoció és a la tercera part, on Joan Sales ens retrata la visió de la vida d’en Cruells, un recluta de la mateixa brigada que en Lluís i d’origen benestant. La peculiaritat més gran i més interessant d’aquest personatge és el seu afany d’esdevenir capellà. Aquest fet el converteix en el protagonista més turmentat de tots quatre, que narrarà un drama bèl·lic molt emocionant però que també es veurà profundament afectat per l’amor, l’espiritualitat i la situació que li ha tocat viure.

En definitiva, doncs Joan Sales ens escriu una novel·la que no té perdedors ni vencedors, amb un quart protagonista, en Soleràs, que depararà moltes sorpreses i que serà el més important i misteriós de tots (el que farà córrer la trama). Incerta glòria, doncs, no és la novel·la dels vençuts. És la novel·la d’una generació perduda, d’una contradicció, d’un desengany i una frustració. És la novel·la d’una guerra.

Valoració:

Incerta glòria m’ha afectat molt. Crec que és una novel·la boníssima, que mereix molta consideració i que cal que es difongui. No l’hem de veure com un llibre covard, ni com una referència a la dreta, com s’ha dit. Crec que l’únic que fa Joan Sales és deixar de banda, per un moment, els ideals, i centrar-se en la vida real de les persones durant la guerra civil. El llibre m’ha interessat des de tots els seus punts de vista, però potser la que m’ha agradat més és la tercera part, la més emocionant i la més forta, ja que descriu una batalla sense deixar-se cap detall.

Recomanació:

Recomanaria Incerta Glòria a tothom, com sempre, que li agradi llegir. Però aquest llibre conté quelcom d’especial, i és que no el valores del tot fins que te l’has llegit del tot. I per tant, és possible que avorreixi en algun dels seus fragments. És una novel·la molt densa, que requereix haver llegit amb anterioritat, però molt interessant en la seva totalitat, i conté una part molt important de reflexió espiritual i intel·lectual en la que els personatges es plantegen dubtes molt existencials als que els porta la situació que viuen, i per tant la recomano a tot aquell que estigui disposat a fer un esforç per a reflexionar sobre el que pensen els personatges, ja que val la pena, i que tingui ganes de llegir d’una manera

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: