Metamorfosi

8 06 2013

Títol: Metamorfosi

Autor: Franz Kafka

Dades de l’autor:

Franz Kafka va néixer a Praga, en aquella època l’Imperi austrohongarès, actualment Txèquia el 1883 i va morir a Àustria el 1924. Va ser un escriptor d’origen jueu en llengua alemanya..

La seva narrativa simbòlica, escrita en alemany, va anticipar l’opressió i l’angoixa del segle XX. La seva influència ha fet que el terme ‘kafkià’ s’apliqui a situacions socials angoixants grotesques.

La seva obra és una de les més influents de la literatura universal de l’últim segle, malgrat no ser gaire extensa: va ser autor de tres novel·les. A més, va deixar una abundant correspondència i escrits autobiogràfics, la major part publicats pòstumament.

 

Moviment literari:

Kafka comparteix amb l’expressionisme moltes de les seves característiques com:

L’irracionalisme en l’expressió (la distorsió de la sintaxi, revolució dels procediments metafòrics), la visió subjectiva de la realitat i pessimista de l’ésser humà, els temes i personatges al·lucinats i la crisi íntima, espiritual o psicològica que pateixen, nomenar els personatges com abstractes o números, el desig de produir una forta impressió en el públic i predilecció pel caòtic, lleig, negatiu o catastròfic, la tècnica deformadora que redueix a caricatura la realitat, fins a mostrar la hipocresia i la crueltat d’aquesta.

L’expressionisme és un intent d’objectivar la realitat present en l’esperpent deformador de Valle-Inclán, a “La metamorfosi” de Kafka, o en els protagonistes afectats per l’angoixa i la solitud en un entorn tenebrosos de les obres d’Herman Hesse o Thomas Mann. La pròpia Metamorfosi és un símbol, una manera d’expressar l’experiència interior de soledat, d’aïllament, d’angoixa de l’home contemporani.

La renovació de la narrativa de Kafka pertoca sobretot als continguts: amb la seva obra la literatura incorpora noves tendències on el símbol, la fantasia i l’absurd són els elements centrals.

 

Resum del llibre:

La obra explica la història de Gregor Samsa, un comerciant de teles que viu amb la seva família, a la que la manté amb el seu treball i un dia es desperta convertit amb un escarabat. Explica la seva pèrdua d’identitat i la seva progressiva animalització, fins que es converteix en un paràsit que fa a les persones que té al costat més estimats. A la novel·la el tema de la “bèstia” ocupa el primer pla i el seu protagonista, Gregor Samsa, immers en un món que no comprèn, submergit en una completa incomunicació i arrossegat sense cap solució cap a la mort, es va mentalitzant del seu ésser veritable, del que realment és, mentre el lector, colpejat per la gran desgràcia dolorosa de Gregor, es pregunta a ell mateix per la seva pròpia vida i les seves successives metamorfosis i arriba a una espectacular descripció del profund horror metafísic que la seva metamorfosi  comporta per mitjà de la torturant expressivitat de la prosa de Kafka.

 

Valoració:  Des del meu punt de vista, aquest llibre m’ha agradat en alguns trossos, però la majoria se’m feien molt pesats de llegir, ja que a mi no m’agrada gaire la ciència ficció.

 

Recomanació:  Jo crec que aquest llibre els hi pot agradar a gent que els hi agradi la ciència ficció, perquè tracta sobre un home que es converteix en un escarabat i això no és una cosa normal. El podria llegir gent a partir de 12 anys.

 

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: