LA PLAÇA DEL DIAMANT

8 06 2013

Títol: La plaça del diamant
Autor: Mercè Rodoreda
Any: 1979
Resum:
La protagonista d’aquesta historia és la Natalia, una noia jove i tímida que treballava en una pastisseria. Un dia la seva amiga Julieta la va convèncer per anar a un ball de festa major a la plaça del Diamant, allà coneix a en Quimet, que des de aquell moment l’anomenarà Colometa, on més endavant deixarà al seu promès Pere, per casar-se amb ell, també deixa la seva feina, ja que a en Quimet no li semblava bé que la seva dona treballés. Quan passa el temps, en Quimet i la Colometa tenen dos fills, l’Antoni i la Rita, i comencen a criar coloms, en un pis que havien comprat per viure tots quatre, però a la Colometa no li sembla bé ja que més endavant s’apoderarien del pis. El seu marit treballa de fuster, però en aquell moment no li va gens bé, ja que s’acosta la guerra civil, a causa d’això l’envien de milicià al front, on morí. La seva dona haurà de treballar per tal de poder mantenir els seus fills, així que aconsegueix un treball a casa d’uns senyors amb una situació econòmica bona, però no es bon pagada. Més endavant perd aquest treball i aconsegueix un altre feina netejant l’ajuntament. Quan és dona conte de que no pot continuar mantenint els seus fills de cap manera, decideix que lo millor que pot fer és enverinar-los amb salfumant i després suïcidar-se ella. Quan va a l’adroguer anomenat Antoni a comprar el salfumant, ell li ofereix feina a casa seu i li dona menjar. Quan passa un temps, la situació de la Colometa és millor, l’Antoni decideix demanar-li matrimoni i ella accepta encara que no estigues convençuda del tot. Finalment tota la familia es trasllada a casa de l’Antoni, que estava a darrera de la botiga on tots plegats és transformen una petita familia. Al final de l’historia és fa un salt en el temps, Rita és casa amb l’amo del bar, Vicenç. Antoni el germà de la Rita i fill de Natàlia, que era soldat assisteix a la cerimònia. La historia conclou que finalment la protagonista és feliç i deixa el seu sobrenom, Colometa enrere com part de seva vida, i els dos acaben pensatius a casa seu.
Valoració personal:
Personalment aquest llibre m’ha agradat, ja que ens explica la situació d’una dona viuda amb dos fills, que els ha de mantenir en temps de guerra i ens fa saber que la vida és un patiment constant ja que és la realitat. És un llibre en el qual arribes a un punt de imaginar-te a tu mateix en el seu lloc, i et dones conte de com eren de durs aquells temps i arribes a la conclusió que tots aquells que van sobreviure i van poder tirar endavant la seva vida, és mereixen un gran reconeixement.
Recomanació:
Recomanaria aquest llibre a tots aquells que els hi agradin llegir novel•les relacionades amb la postguerra i que tinguin interès de saber com vivien les persones en aquell temps i tot el que havien de patir.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: