Vida Privada

7 06 2013

Títol: Vida Privada

Autor: Josep Maria de Segarra

Editorial: Edicions Proa

Any d’edició: 2007

Resum:

Vida privada, és una novel·la de Josep Maria de Segarra, que trata sobre la família Lloberola, que pertanyia a la burgesia dels anys trenta de Barcelona, aquesta família està passant un moment molt crític degut a que veuen com els arriba la ruïna econòmica i social.

La novel·la , comença amb el despertar de Frederic a casa de Rosa Trènor. Retrocedeix en el temps i ens explica la relació anterior de Frederic amb Rosa i el matrimoni amb Maria Carreres, retrobada amb Rosa al pis de Mado. Apareix Don Tomàs de Lloberola i el narrador reflexiona sobre les relacions de l’aristocràcia catalana amb el país. Nombren a Dorotea Palau, que feia vint anys havia estat la cosidora de Lloberola, actualment regentava una casa de modes, que en realitat era una casa de cites. Després d’això, apareix Guillem i tot seguit explica el retrat i la seva formació.  Seguidament, explica que Frederic, visita a don Tomàs per demanar-li que li pagui una lletra d’un deute de joc. Tenen una petita baralla i el pare, per no donar-li fingeix un atac. Frederic conta a Guillem que el deute de la lletra és amb Antoni Mates, baró de Falset. Guillem, va a sopar amb l’advocat i amic seu Agustí Casals i li explica tota la seva relació amb Antoni Mates i Conxa Pujol. El narrador, explica els orígens “antillans” de Conxa Pujol i es veu el clar xantatge de Guillem al baró de Falset. Seguidament, Frederic rep la carta de Mates i al mostrar-li a Guillem, aquest se la queda. Ens conten la relació amorosa que va tenir Pilar amb el pintor Sebastià Ripoll i ens nombra les amigues d’aquesta. Dos mesos desprès, assassinin a Dorotea Palau i el narrador retrocedeix i ens explica que ho ha fet perquè havia sortit a la llum una aventura entre els barons de falset i el xofer, com que Dorotea se’n assabenta, Pere l’assassina. A continuació s’organitza una festa a casa d’Hortènsia Portell, a la qual assisteix Primo de Rivera. Desprès d’això, hi ha la ruptura de Rosa i Frederic, i es suïcida  Mates, i Guillem s’adona que ell n’és el culpable.

La segona part, s’inicia cinc anys després i fa una petita descripció de l’evolució de Barcelona. També ens conta la historia de tia Paulina, la proclamació de la república i la mort de Tomàs. Surt la relació entre Conxa Pujol i Guillem, on ell descobreix el masoquisme de Conxa. Frederic, es retira al camp i Leocàdia a un convent, Mª Lluïsa coneix a Pat, de la que més tard se’n queda embarassada, però avorta. A continuació, Ferran de Lloberola és assassinat a la sortida de un prostíbul, l’autor ens fa un resum sobre els seus antecedents. Finalment, la novel·la acaba amb la mort de Pilar de Romaní.

 Valoració:

Trobo que és un llibre interessant i que et deixa amb intriga fins al final, però alhora se’m feia pesat perquè he trobat que hi havia molta informació que assumir i quan acabava de llegir un capítol havia de tornar a llegir algunes coses perquè sinó era impossible continuar amb la novel·la, ja que si et perdies alguna cosa era impossible seguir el fil de la novel·la.  Però tot i això, m’ha agradat molt ja que a mi aquest tipus de llibre sobre les vides d’altres persones i informacions ocultes d’històries amoroses m’agraden molt. A més també hi ha una part d’història que també m’agrada.

 Recomanació:

Personalment, recomano aquest llibre a les persones que els agradi llegir i sobretot que els agradi llegir sobre relacions, histories amoroses i aventures, ja que pràcticament tot el llibre parla d’això i de la societat de la Barcelona dels anys trenta. Si t’agrada la historia també ja que pots relacionar-ho amb l’aristocràcia i l’alta burgesia dels anys trenta

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




%d bloggers like this: