VA PLOURE TOT EL DIA

6 06 2013

Títol: Va ploure tot el dia

Autor: Teresa Pàmies

Any: 1974

Editorial: Edicions 62

La novel·la està situada a l’època franquista, i explica com una dona catalana d’uns  50 anys, que ha viscut exiliada a França, torna aquí a l’estiu de 1971.

El relat comença quan rep la visita a casa seva d’uns senyors amb gavardina, s’entén que són policies, i que van a escorcollar la seva casa i emportar-se-la per interrogar-la, com feien amb tots els que tornaven de l’exili.

La protagonista va tornar amb els seus quatre fills nascuts a l’exili. Ens explica que va dubtar molt abans de tornar i que  amistats i família li deien que s’ho penses bé ja que la vida aquí seria molt dura i havia de pensar amb els fills. Va estar uns 10 anys preparant el retorn. A la tornada es troba amb que el seu país és molt diferent de com l’havia imaginat i de com l’havia explicat als seus fills.

Mentre els homes de la gavardina van fent l’escorcoll i van trobant diferents objectes, pòsters, llibres  que  serveixen a l’autora per explicar la seva vida, experiències de petita, d’adolescent, les seves vivències al seu poble, Balaguer. Com va anar creixent i va anar a viure a Barcelona on es va posar en grups polítics. Quan ja havia tornat va haver de fer un viatge a Paris a buscar papers per inscriure els seus fills a l’escola i aprofita per explicar com era la vida a l’exili, quines activitats feia, a quins llocs anava, quins concerts… A través d’aquest relats podem fer-nos una idea de com era la vida dels exiliats a França i com vivien el retorn en plena època franquista.

La protagonista ens parla dels seus pares, de com van patir durant la guerra i després ja que eren de la banda dels rojos, contraris als franquistes. Durant tot el llibre es van intercalant escenes de l’interrogatori que li fan a la dona amb explicacions dels temps passats tant a França com aquí.

El relat s’acaba amb el final de l’interrogatori, que dura tot un dia a les dependències de la policia. La pluja forma part de tota la narració, des de la primera escena i en molts dels moments de la història i  provoca una sensació de tristesa, foscor… com els temps que estaven vivint .La novel·la tal, com diu l’autora al final del llibre, és molt d’autobiogràfica i ens dóna a conèixer d’una manera molt emotiva  aquells moments de la història del nostre país.

Aquest llibre el recomano, ja que et dona a conèixer més la història de Catalunya, i com van viure la postguerra, crec que això és molt interessant ja que tens més cultura de Catalunya.

 

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: