LA PLAÇA DEL DIAMANT

6 06 2013

Títol: La plaça del diamant

Autor: Mercè Rodoreda

Resum: 

“La plaça del Diamant “ narra la història del festeig, casament, viduetat i segon casament de Natàlia  durant un període de temps que va des de poc abans de la proclamació de la segona República fins a la guerra civil i la postguerra. Natàlia, òrfena de mare, viu amb el seu pare i treballa en una pastisseria. En un ball de festa major coneix Quimet que li canvia el nom de Natàlia a Colometa i amb qui poc després es casa. Neixen els seus dos fills, Antoni i Rita,  poc després és proclama la segona República. Quimet decideix criar coloms al terrat de casa i, de mica en mica, Natàlia veu com els coloms li envaeixen primer el terrat i després el pis. A causa de la inestable situació social, la feina de Quimet, que té un taller de fuster, escasseja i Natàlia decideix anar a treballar i es col•loca com a dona de servei en una casa de senyors que l’exploten i li paguen menys del que li pertoca. Després d’esclatar la guerra, Quimet se’n va a fer de milicià. Natàlia és acomiadada pels senyors, que pateixen els efectes de la revolució. Tanmateix, la protagonista aconsegueix feina de neteja a l’Ajuntament gràcies a la seva bona amiga i protectora, la senyora Enriqueta. A mesura que la guerra avança la situació és també més desesperada per Natàlia i els seus dos fills. Tant és així que la protagonista decideix enviar el seu fill Antoni, en contra de la voluntat del nen, a una colònia per a infants refugiats. Quimet i el seu amic Cintet moren a la guerra. Natàlia i els seus fills pateixen tanta fam que la protagonista acaba per vendre’s tot el que té al pis per aconseguir una mica de menjar. Ofegada per la situació extrema que viu, Natàlia decideix matar els seus dos fills abocant-los salfumant a la boca mentre dormen i suïcidar-se després. Va a buscar salfumant a l’adroguer. Poc després de sortir de la botiga, l’adroguer la crida i la fa tornar. Li ofereix feina de netejar casa seva i com a pagament a la bestreta li dóna una mica de menjar. Natàlia i la seva família comencen així a millorar la seva situació Al cap d’un any de treballar-hi, Antoni, li proposa matrimoni. Després de vèncer certes reticències, Natàlia accepta i ella i els seus dos fills es traslladen a la rerabotiga on Antoni té la vivenda. De mica en mica la família refà la vida. La novel•la acaba el dia següent al casament de Rita, ja uns quants anys després. Natàlia aconsegueix, vivint amb Antoni, trobar la pau i la reconciliació amb el món.

Valoració personal:

A mi m’ha agradat molt aquesta novel·la la he trobat molt bonica. El personatge de la Natalia és molt interessant i esta bé veure el canvi que fa quan coneix a Quimet, ja que es torna més tancada, més débil. Per tant trobo qur vaig fer una bona elecció a l’hora d’escollir aquest escrit per a llegir, ja que esta plena de sorpreses i com ja he dit abans és molt maca.

Recomenacions:

Jo aquesta novel·la la recomenaria a totes les persones que disfrutin llegin, és una novel·la d’amor, però també amb tristesa en alguns moments, també pots veure la desesperació de Natalalia quan ja no pot cuidar els seus fills, per tant per a mi qualsevol persona amb ganes de experimentar totes aquestes sensacions pot llegir aquesta novel·la que segur que els hi agrada.

Carla Costa

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: