Vida Privada – Josep María de Sagarra

5 06 2013

Títol: Vida Privada
Autor: Josep María de Sagarra
Any: 1932
Editorial: Edicions Proa

Resum:

És una novel·la ciutadana que descriu i caracteritza les classes socials més importants de la ciutat, és a dir, l’aristocràcia i l’alta burgesia, en un moment crític i de canvi. Sagarra vol caracteritzar una aristocràcia local, de la Barcelona dels anys vint i principis dels trenta que viu els darrers moments de la Dictadura de Primo de Rivera i l’inici de la República i tot el que això comporta per aquesta classe social i per la ciutat. L’autor incideix en aquesta  novel·la directament en el realisme i la trama sentimental. Aquest realisme, ha portat a considerar per alguns crítics, l’obra con una crònica de la Barcelona de l’època.

L’acció de la novel·la té com a punt de partida i com a centre de la narració l’enfonsament social de la família Lloberola. És la crònica d’un naufragi social. La primera part del llibre el narrador ens descriu la disbauxa i la despreocupació de l’hereu de la família, en Frederic i la ineptitud del seu germà, en Guillem. La narració se centra en l’entorn d’un xantatge i això fa que es relacioni la nova aristocràcia amb la noblesa tradicional i que la frontissa que fa de connector sigui el sexe i els diners: La segona part s’inicia uns cinc anys després de la mort de la víctima del xantatge i l’autor ens mostra al corrent dels esdeveniments i de la instauració de la República i ens presenta una nova generació dels Lloberola: són la filla gran i el petit de l’hereu que neixen condicionats per la decadència que viu la seva família. Ara, en Guillem i en Frederic es mostren totalment vençuts i decadents. En Guillem esdevé un mantingut i l’hereu viu sol i aïllat de la família, després d’haver fracassat en tots els fronts de la vida. La Maria Lluïsa, la filla de l’hereu, creix allunyada dels seus pares i per tant, al marge dels lligams amb la família Lloberola, i es fa amb la part més esnob de la ciutat. Els personatges tornen a actuar per sexe i per diners. D’altra banda, l’altre fill en Ferran representa els problemes a que s’enfronten els adolescents i el despertar sexual de la joventut. La novel·la clou amb Pilar Romaní, símbol de la ciutat de Barcelona i espectre del passat, però garantia de futur. “Bobby descobria en els plecs dels llavis, en la barbeta una mica sortint, en les arrugues, en els ulls cansats i en els cabells blancs d’aquella decrèpita majestat, encara alta i somrient, tota l’essència d’una Barcelona aristocràtica i comercial, popular, orgullosa i una mica infantil, de la qual s’acabava el rastre”.

La novel·la descriu fonamentalment la decadència d’una classe, que està tipificada en un llinatge: els Lloberola. Els hereus es mostren ineptes i degraden la família malvivint de l’economia del pare de família o fins i tot de gigoló. Els personatges de la novel·la viuen l’acció de dos moments clau: 1927 i 1932 que corresponen a les dues parts de la novel·la. Els Lloberola, doncs, exemplifiquen aquesta decadència moral i econòmica de la societat a la qual pertanyen. La novel·la ens presenta el patriarca, Tomàs Lloberola quan ja és a les portes de la mort i els seus fills, en Frederic, l’hereu, i en Guillem. Finalment en la darrera part apareixen els dos fills de l’hereu, La Maria Lluïsa i en Ferran que acaben de degradar la família amb les seves accions. Els Lloberola són el centre de la novel·la i els altres personatges que hi apareixen surten com a conseqüència dels seus actes. Tots configuren un complex entramat de relacions que es basen en el sexe i en els diners.

Valoració Personal: Personalment crec que aquest llibre de Josep María de Sagarra és molt interessant, tracta de la vida d’una família anomenada Lloberola la qual li passen una sèrie de coses que farà que la novel·la esdevingui uns fets que després siguin entretinguts per el lector. És una novel·la d’intriga d’investigació, molt entretinguda i fàcil de llegir.

Recomanació: Recomano aquest llibre a totes aquelles persones que tinguin interès per llegir les novel·les d’intriga, interessants, ja que són fets que solen passar en la nostra vida quotidiana. Els fets que passen durant tota la història faran que el lector li agradi moltíssim aquesta novel·la.

Alumne: Kevin Ortiz
Curs: 4t B ESO

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: