Mirall trencat, de Mercè

3 06 2013

Informació de l’autora:
Mercè Rodoreda és una escriptora catalana de la novel•la psicològica. Va néixer l’any 1908 a Barcelona i va morir l’any 1983 a Girona. Va rebre el Premi d’Honor de les Llengües Catalanes, entre altres reconeixements. Va treballar en molts camps de la literatura, com ara la poesia, el teatre o el conte, però actualment la coneixem gràcies a obres com ara Mirall Trencat o La Plaça del Diamant. Les obres novel•lístiques de Mercè Rodoreda eren obres amb personatges femenins que sovint derivaven en el drama o en histories amb molts personatges i on trobem moltes accions diferents. Treballa molt la tècnica dels salts temporals i juga amb els diferents personatges, que tenen tots alguna relació entre ells.

Resum del llibre:
Mirall Trencat és la historia de tres generacions femenines d’una família. Teresa, la més vella, era una peixatera que es casà amb un home vell i heretà tota la seva fortuna, tot i que tenia un fill amb un altre home en secret. Després es va casar amb el senyor Valldaura i van tenir una filla, la Sofia. Vivien en una torre que Valldaura va comprar per poder-hi viure amb la Teresa. La Sofia es va casar amb Eladi, que tenia una filla amb una ballarina d’un circ (coneguda com la Lady Godiva) i la filla la van acollir ell i la Sofia, que ja tenien més fills, en Jaume i en Ramon. Valldaura mor i molt seguidament els dos germans entremaliats i inseparables creen la mort de Jaume. Teresa es queda invàlida de les cames i la Maria i en Ramon, que s’estimaven més que com si fossin germans, descobreixen que tenen la mateixa sang ja que el pare de tots dos és l’Eladi. La Maria, al no poder suportar que en Ramon hagi marxat de casa i viure el turment que comporta estimar al teu propi germà, es suïcida tirant-se al llorer de la casa. Eladi, amb la mort de la seva filla, la marxa d’en Ramon i el fracàs que ja dura des de fa temps amb la Sofia, embogeix i mor també. Teresa també mor i ve la guerra. Sofia fuig a França i Armanda, la criada de confiança vetlla per la casa, que ha deixat de brillar com ho feia abans a causa de totes les desgràcies. Masdéu, el fill secret de Teresa, ocupa la casa i quan hi reconeix a la criada, l’Armanda, dóna ordres perquè no la facin malbé. Al tornar de París, Sofia s’ha casat amb un industrial i ha heretat la seva fortuna. Decideix enderrocar la torre per fer pisos de luxe per llogar i es reconcilia amb el seu fill, en Ramon. Armanda, que fa temps que és casada, creu que al final la família s’ha tornat a unir i els problemes s’han tancat, encara que només quedin dos membres d’aquesta en vida.

Valoració personal:
És una novel•la molt enrevessada i amb la qual la lectura és sovint difícil, a causa de l’abundància de personatges i les nombroses relacions que hi ha entre ells. A més, els diferents espais i salts temporals fan que a vegades hagis de llegir dos cops una pàgina per entendre-la. Tot i això, crec que és un llibre molt interessant ja que mostra d’una forma molt clara els caràcters i sentiments de cada personatge i els analitza molt bé, ja que especifica com són les seves relacions, reaccions, maneres d’actuar davant d’un problema o un drama, etc. També explica i situa l’avanç temporal i el fet de la guerra com a una situació quotidiana per la població, com passa a la descripció dels bombardejos, per mi una de les més detallades i emotives de tot el llibre. Trobo que és molt interessant la manera com descriu l’autora i com enfoca les diferents situacions, ja que no és fàcil fer-ho amb tants personatges.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: