Senyoria

10 03 2013

– Autor: Jaume Cabré
– Títol: Senyoria
– Any d’edició: 1991

Dades de l’autor:
Jaume Cabré va néixer a Barcelona l’any 1947, per tant, té 66 anys. Es va llicenciar en Filologia catalana a la Universitat de Barcelona. És catedràtic d’ensenyament mitjà però actualment està en excedència. És membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Durant anys va combinar la feina a ensenyament i escriure, com també més tard va passar a el guionatge televisiu i cinematogràfic. Actualment però, es dedica exclusivament a la literatura, centrat en la novel•la i el relat.

Resum:
Rafael Massó, regent civil de la Real Audiència de Barcelona és l’encarregat de resoldre el cas de l’assassinat d’una cantant francesa durant una nit de finals de l’any 1799. Quan li encomanen el cas es dedica a buscar pistes sobre l’assassí i descobreixen que Andreu Parramón, íntim amic de Ferran Sorts (músic), va passar la nit amb la dona. Inspeccionen la casa de l’Andreu i el comissari general troba uns papers que contenen informació teòricament clandestina sobre el passat de Rafael Massó, els quals més endavant descobrim que expliquen com aquest va matar accidentalment a la seva amant Elvira quan descobrí que aquesta es prostituïa a la casa que el regent civil li havia comprat, sense que ell ho sabes evidentment. Per evitar que aquest secret surti a la llum, Don Rafael decideix acusar a l’Andreu de l’assassinat i així aturar la investigació, per tal que no es descobreixi el seu secret. Andreu és executat, però al cap d’unes setmanes el superior de Rafael Massó li demana que necessita més proves per tal d’enviar-les a Madrid per informar el rei, però amb aquestes el comissari general, que ha descobert el secret que amaga Rafael a causa de la informació que l’ex-jardiner del regent civil ha donat a un company seu, li demanarà tota la seva fortuna a canvi del seu silenci. Finalment Don Rafel, avergonyit i desesperat per no perdre el poc honor que li quedava, es suïcida després que el seu secret sigui conegut per quasi tot Barcelona.

Valoració:
Al principi em pensava que aquest llibre no m’agradaria perquè havia llegit l’argument i em semblava un altre llibre poc interessant d’aquests que sovint ens fan llegir, però he de reconèixer que em vaig equivocar. No només la trama m’ha agradat molt, ja que es veu com de corrompuda estava la xarxa burgesa i noble a Barcelona, sinó que també veiem molt bé com es vivia a l’any 1799. El que potser si que es fa pensat és el començament, ja que no acabes d’entendre exactament tot el que es diu, però quan ja comences a tenir informació per lligar caps tot es fa molt més àgil.

Recomanació:
Recomanaria aquest llibre a persones que els agradi llegir o que els apassionin els llibres d’intriga o sobre temes jurídics. També a persones que els agradin els llibres que tracten de desgràcies (tant econòmiques com socials o amoroses) ja que aquest llibre en conté una bona quantitat. D’altre banda, potser no el recomanaria a persones que no els agradi llegir o que no els interessin gens aquests temes, perquè se’ls podria fer pesat.

Ariadna Romans i Torrent, 4 ESO D

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: