Senyoria

10 03 2013

Dades principals:

Títol: Senyoria

Autor: Jaume Cabré

Any d’edició: 1991

Dades de l’autor:

Jaume Cabré neix a Barcelona l’any 1947. Estudia filologia i es dedica a l’ensenyament d’aaquesta.  És escriptor i guionista. Entre les seves obres més reconegudes trobem “Senyoria” i “La teranyina”. És un dels escriptors catalans més importants, i en conseqüència ha rebut molts premis.

Moviment literari:

No podem situar aquesta obra en un moviment literari definit ja que succeeix l’any 1799 però Catalunya anava una mica endarrerida en comparació a la resta d’Europa referent els moviments literaris i artístics. Tot i això, podríem considerar que la narració pertany a la transició entre el Neoclassicisme i el Romanticisme.

Característiques principals del Neoclassicisme:

  • Comprèn des de l’any 1770 fins al 1823 a Catalunya.
  • És contrari al barroc.
  • Engloba un període de temps curt.

Característiques principals del Romanticisme:

  • Moviment molt important.
  • Neix a Alemanya i Anglaterra al segle XVIII.
  • Fonamentat per l’originalitat i la creativitat dels artistes.
  • Hi trobem grans autors que han influenciat a moltíssims altres, com Goethe, Edgar Allan Poe, Lord Byron…

Resum del llibre:

La història transcorre al 1799 a Barcelona. En un dia aparentment normal, el Regent civil de la Reial Audiència de Barcelona anomenat Rafael Massó, assisteix a l’actuació de Desflors, una soprano francesa. Al concert, a part de la burgesia barcelonina, també i van assistir dos nois; l’Andreu i en Nando. El dia després, troben la cantant morta. El comissari després troba informació clandestina de Rafael i descobreix que ell va matar a Elvira,  la seva amant, en el passat. Rafael Massó però, acusa a Andreu de l’assassinat per desviar la investigació policial i per evitar que es descobreixi el seu secret. El comissari general com  coneix el secret del regent civil, li diu que si li dóna tota la seva fortuna romandrà en silenci. Tot i això, Rafael Massó, ja que està molt avergonyit per tot es suïcida i Barcelona descobreix l’obscur secret del difunt regent civil. Aquest suïcidi però, no aconsegueix evitar la mort d’Andreu, el qual és executat per culpa d’una falsa acusació. Amb aquesta novel·la, veiem que la burgesia no sempre és com creiem, i que pot amagar molts secrets.

Valoració:

La novel·la “Senyoria”, no m’ha encantat, ni tampoc ha sigut un dels millors llibres que he llegit vist des dels meus gustos. Baix el meu punt de vista, l’argument és bo, intrigant, i molt ben entrellaçat, però l’autor provaca certes situacions un xic rebuscades,  tot això provoca que el llibre no sigui fàcil de llegir. Al principi la novel·la em va costar molt d’entendre però a mida que avança la història i veus l’argument, pots lligar caps i veure que és molt entretinguda.

 Recomanació:

Recomanaria aquest llibre a persones amb facilitat per comprendre una història entrelligada i amb canvis continus, ja que és un llibre llarg, dens i gens fàcil de llegir.  També els hi recomanaria a quells amb afició a la intriga i temes judicials.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: