Fitxa de lectura

10 03 2013

Image

Fitxa tècnica

Títol: Senyoria

Autor: Jaume Cabré

Editorial: Proa

Any d’edició: 2008

Introducció i propostes de treball: Roser Trilla

Informació sobre l’autor:

Jaume Cabré (Barcelona, 1947), és un autor de novel·les, col·laborador habitual del diari El punt Avui i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Les seves obres més importants són Senyoria (1991), L’ombra de l’eunuc (1996) i Viatge d’hivern (2000), totes elles han rebut nombrosos premis i han estat traduïdes a diverses llengües.

Argument:

Aquesta novel·la està ambientada a la Catalunya del 1799, un moment de canvi ja que es deixaven enrere les idees neoclàssiques i il·lustrades i es buscaven noves maneres d’expressió plenes d’imaginació, llibertat i originalitat: s’entrava al Romanticisme. El protagonista de la història és Rafael Massó, un Regent Civil de l’Audiència de Barcelona, un burgès de la noblesa borbònica que se li encarrega tractar l’assassinat d’una cantant francesa, madamme Desflors, que havia ofert un magnífic concert la nit abans a una festa privada en la que Massó havia assistit. Ràpidament, s’acusa i es condemna el jove Andreu Parramón, amic de Ferran Sors, ja que havia tingut una aventura amb la cantant la nit de la mort. Finalment, s’acaba descobrint que ha estat Rafael qui ha ordenat la seva condemna després de saber que el jove coneixia informació confidencial sobre l’assassinat d’Elvira per part de Rafael, amb l’ajuda d’en Ciset, que ho confessa al notari. La família de l’Andreu l’intenta alliberar convençuda de la falsa acusació, però finalment, el jove innocent és executat. La trama no s’acaba aquí, sinó que des de la reialesa reclamen explicacions a Don Rafael sobre l’acusació de l’Andreu, i finalment, en Massó es descobert, i avergonyit i penedit, s’acaba suïcidant.

 Valoració:

Penso que aquesta és una novel·la amb molta qualitat literària degut a la seva peculiar escriptura; mai m’havia trobat davant d’un autor que canvies tant fugaçment d’acció, emissor, espai… i que utilitzés un mètode de puntuació tan peculiar. En segon lloc, penso que gaudeix d’un enorme mèrit, ja que té una gran habilitat en crear una intrigant trama condicionada per aspectes històrics verdaders; com l’aparició del compositor català Francesc Sorts entre els personatges més importants, la utilització de molts personatges de la noblesa catalana del moment, la relació entre ells, i la mostra del context històric de la Catalunya del 1899, reflectit en la trama, els pensaments, els comportaments i el coneixements de tots els personatges. Així doncs, crec que estem davant d’un molt bon llibre que t’obliga a llegir fins a l’última lletra degut al seu intrigant argument i que t’aporta molt informació històrica del moment: mentalitat catalana, compositors, astrònoms, informació de la societat i la ciutat de Barcelona, complementada, pels peus de pàgina que et faciliten la informació de molts personatges i conceptes.

Recomanació:

Personalment, recomano a aquest llibre tothom que vulgui gaudir d’una bona trama plena d’intriga, de suspens, de sorpreses, i a més, molt ben redactada, però no de manera fàcil. Després, vosaltres com a lectors, decidiu si en feu la lectura superficial seguint la trama general, o, amb uns mínims coneixements d’història, decidiu aprofundir en cada paràgraf dels diferents moments del llibre, extreure tota la informació històrica que reflecteix el dia a dia d’una sèrie de personatges d’àmbits diferents de la societat catalana, i relacionar totes les històries que es desenvolupen. Evidentment, recomano més la darrera lectura, ja que és un treball molt més gratificant i ric, i no et perds una part del que la novel·la vol transmetra.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: