Senyoria

10 03 2013

Títol: Senyoria (1991).
Autor: Jaume Cabré (Barcelona, 1947).
Editorial: Proa (Les Eines).

Informació de l’autor: Jaume Cabré, nascut a Barcelona l’any 1947, és autor de diverses novel•les, guions televisius i cinematogràfics, i d’obres de reflexió literària i també de teatre. Col•laborador habitual del diari AVUI, és membre de l’Institut d’Estudis Catalans. La seva obra, altament valorada pels lectors i la crítica, ha rebut els principals guardons i ha estat traduïda a diverses llengües.

Resum:
En aquesta novel•la, el protagonista és don Rafel Massó, regent de la Reial Audiència de Barcelona, i gran aficionat a l’astronomia. És un jutge que per aconseguir el seu lloc a la societat a fet uns quants enemics.
Desprès d’una de les festes al palau del marquès de Dosrius, apareix morta una cantant francesa, Marie de l’Aube Desflors. Culpen de la seva mort un jove poeta, l’Andreu Parramon, el qual té una trobada amorosa amb la cantant després de la festa i troben un medalló amb el seu nom en el lloc del crim. Encara que l’Andreu es declara innocent de la mort de la cantant no el creuen i menys quan van a casa seva i troben uns papers que posen molt nerviós a Don Rafel Massó. El pare de l’Andreu i una amiga, la Teresa, fan tot el que poden per treure’l de la presó, però no ho aconsegueixen i l’única persona que podria fer alguna cosa és fora de la ciutat, amb l’exèrcit; en Nando Sorts, un músic molt amic de l’Andreu. Degut als papers trobats, Don Rafel té molta pressa per jutjar l’Andreu i condemnar-lo. Així que abans no acaba l’any l’Andreu és penjat fins a la mort.
Aquests papers surten d’una confessió davant notari i del rector del poble de Mura. En Ciset, antic jardiner de Don Rafel s’està morint i abans es vol confessar d’una cosa molt greu que va fer per encàrrec del seu amo A canvi d’un diners en Ciset es va desfer del cos de l’Elvira, una amant de Don Rafel.
Per coses del destí aquests papers van anar a parar a mans de l’Andreu, per fer un favor al eu amic, però ell no sabia de que es tractava. Els que si sabien què deien els papers eren, el notari Tutusaus i el comissari Don Jerónimo Manuel Cascal de los Rosales y Cortés de Setúbal. La Galana, dona de fer ferines a casa d’en Ciset, també sabia que deien els papers perquè ella d’amagat li va agafar el notari i també un anell que era de l’Elvira. Amb tot això volia fer Xantatge a Don Rafel, però aquest juntament amb en Setúbal la van tancar a una presó. Ara era en Setúbal qui li feia xantatge a Don Rafel a canvi del seu silenci, i li demanava vuit-cents mil rals.
Eren els últims dies de l’any 1799 i tothom s’estava preparant per les festes de cap d’any. Donya Marianna, la dona de Don Rafel, també tenia molta feina fent preparar els vestits que portarien aquest dia, però ell no estava per festes. I menys quan el Capità General volia reobrir el cas de l’Andreu, perquè l’advocat Terradelles i en Nando Sorts li van dir que no s’havia comprovat tot i no s’havien criat tots els testimonis. Don Rafel Massó es va sentir atrapat, així que després de la festa de cap d’any al no veure sortida a res, es va treure la vida amb un tret al pit.

Valoració: Aquesta novel•la està dividida en tres llibres, que d’una manera o altre s’enllacen entre si per donar a entendre la història que explica. Al principi semblava que aquesta novel•la costaria de llegir i de entendre però a mida que anava llegint es feia més interessant.

Recomanació: Recomano aquest llibre a tothom a qui li agradi llegir novel•les de context històric. A una Catalunya on les classes socials estaven ben remarcades

Nom: Gerard Soler
Curs: 4t B ESO

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s




%d bloggers like this: