SENYORIA

10 03 2013

Dades principals:

Títol: Senyoria

Autor: Jaume Cabré.

Any d’edició: 1991.

 

Dades de l’autor:

Jaume Cabré va néixer a Barcelona al 1947. Va estudiar filologia i es va dedicar a ensenyar-la. És escriptor, però també guionista. Entre les seves obres més reconegudes trobem “Senyoria”, “La teranyina”… És un dels escriptors catalans més importants, i en conseqüència ha rebut molts premis, com el “Jaime Fuster” al 2003 (dels més importants), com a reconeixement a la seva trajectòria professional.

Moviment literari:

Aquesta obra és difícil de situar en un moviment literari definit, ja que com que l’obra succeeix al 1799, i Catalunya anava una mica endarrerida en comparació a Europa en quan als moviments literaris i artístics. Tot i això, podríem considerar que la narració pertany a la transició entre el Neoclassicisme i el Romanticisme.

Característiques principals del Neoclassicisme:

  • A Catalunya comprèn des de l’any 1770 fins al 1823.
  • Es contraposa a les característiques del barroc.
  • És un moviment que engloba un període de temps relativament curt.

Característiques principals del Romanticisme:

  • És un moviment molt important
  • Neix a Alemanya i Anglaterra al segle XVIII
  • Es fonamenta en la originalitat i la creativitat dels artistes.
  • Hi trobem grans autors que han influenciat a moltíssims autors, com Goethe, Edgar Allan Poe, Lord Byron…

Resum del llibre:

La història transcorre al 1799 a Barcelona. En un dia aparentment normal, el Regent civil de la Reial Audiència de Barcelona anomenat Rafael Massó, assisteix a l’actuació de Desflors, una soprano francesa. Al concert, a part de la burgesia barcelonina, també i van assistir dos nois; l’Andreu i en Nando. El dia després, van trobar la cantant morta. El comissari, després, troba informació clandestina de Rafael, i descobreix que ell va matar a Elvira,  la seva amant, en el passat. Rafael Massó però, acusa a Andreu de l’assassinat per desviar la investigació policial i per evitar que es descobreixi el seu secret. El comissari general però, com que coneix el secret del regent civil, li diu que si li dóna tota la seva fortuna romandrà en silenci. Tot i això, Rafael Massó, ja que està molt avergonyit per tot es suïcida i Barcelona descobreix l’obscur secret del difunt regent civil. Aquest suïcidi però, no aconsegueix evitar la mort d’Andreu, el qual és executat per culpa d’una falsa acusació. Amb aquesta novel·la, veiem que la burgesia no sempre és com creiem, i que pot tenir secrets amagats i inconfessables.

Valoració:

La novel·la “Senyoria”, no m’ha encantat, ni tampoc ha sigut un dels millors llibres que he llegit. Baix el meu punt de vista, l’argument és bo, intrigant, i molt ben entrellaçat, però l’autor el complica, ornamenta l’obra, busca situacions rebuscades…, i tot això provoca que el llibre no sigui fàcil de llegir. Jo, al principi de la novel·la, no entenia gran part del que succeïa, però a mesura que la trama va evolucionant, vaig lligar caps, i vaig descobrir que, en realitat, el llibre tenia un argument dels que a mi m’agraden, i al final, l’obra, sense que em semblés un gran llibre, en el fons m’ha agradat.

Recomanació:

Aquest llibre el recomanaria a la gent que és capaç d’entendre els arguments encara que hi hagin moltíssims canvis d’escena innecessaris que et compliquin la comprensió de la lectura. A part, també el recomanaria a la gent que li agradin els llibres d’intriga i de temes judicials, i als que els hi agradi llegir, ja que el llibre és llarg i dens.

 Miquel Grau Nieto 4t-D

 

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: