L’ESCANYAPOBRES

2 12 2012

TÍTOL:

L’Escanyapobres

AUTOR: 

Narcís Oller

MOVIMENT LITERARI:

Aquest llibre pertany al romanticisme és un moviment artístic i espiritual que, els darrers decennis del s. XVIII i durant el s. XIX, s’estengué per tot Europa i determinà un renovament profund sobretot en la literatura, però també en qualsevol altra manifestació de l’art i de la vida.

RESUM DEL LLIBRE: 

Aquesta història ens relata l’arribada d’un home, l’Oleguer, a Pratbell, un poblet català de finals del S.XIX.  L’Oleguer viu a la seva botiga de gra, on treballa tot sol . Tota la gent del poble parla malament d’ell, ja que la gent no s’explica d’on treu els diners per a viure i per a portar una botiga. L’única explicació que troba el poble és que l’Oleguer va matar un home ric, i es va quedar amb els seus diners. Però no és veritat, ja que l’home és un gran avar i estalvia al màxim. L’Oleguer no aprecia cap bé material, excepte els diners. Durant tots els diumenges anava a casa del seu conseller, el notari Xirinac i la seva dona, la
Tuies. Un dia, en Xirinac li va aconsellar a l’Oleguer, més conegut com a Escanyapobres que es casés, però no li va fer cas.
Durant aquest temps el tren va arribar a Pratbell, i aixó va canviar totalment la forma de vida dels seus habitants. Aquest mateix dia, al tornar cap a casa, un noi li va dir Escanyapobres a l’Oleguer, i aixó el va fer sentir molt malament.
Al dia següent, l’Oleguer va tancar la botiga i va marxar cap a la Coma, unes terres de pagués que tenia ell. La família que hi vivia no tenia masses diners, per això quan l’Oleguer els va comunicar la seva intenció de quedar-se a viure amb ells, es van quedar totalment glaçats. Allà, a la Coma, l’Oleguer es sentia com a casa i va oblidar ràpidament Pratbell. Es va guanyar la confiança de la gent, que la va començar a tractar bé. Però  un bon dia, l’Oleguer va començar a mostrar-se tal com era, manant a la gent i exercint sobre ells una autentica
dictadura. Un dia, quan els ànims estaven molt exaltats, l’Oleguer va portar un mul que era una autèntica fera.
Quan un mosso se li va acostar per a donar-li menjar, el mul li va donar un cop a les costelles, i n’hi va trencar una.  Això va fer esclatar la Coma, que va amenaçar a l’Escanyapobres. Un geperut anomenat Eloi li va jurar
que el mataria, i l’Oleguer va marxar corrents, de tornada a Pratbell. Ell va anar a veure el notari. El notari, ja que va veure que l’Oleguer no tenia enlloc on viure, li va llogar un castell que feia molt poc que havia aconseguit. Al
arribar al castell es va veure que Don Guillem, l’antic propietari, va vendre tots els mobles i tot el que hi havia al castell. L’Escanyapobres va dir-li a en Xirinac que el castell era un fàstic, i que ningú no li compraria. Però en Xirinac tenia posades moltes esperances en el castell, ja que creia que el podria vendre per a posar−hi unes fàbriques.
La Tuies compartia l’opinió de l’Escanyapobres, i li insistia cada dia al seu marit que no vendria mai el castell, que s’havia equivocat. Un dia, cansat de reprimir els seus pensaments, en Xirinac va esclatar i es va batallar amb la Tuies. Durant la baralla li va donar un cop de sang al cap a en Xirinac, i dos dies desprès, moria. L´Oleguer estava molt deprimit: Pratbell era un poble que no tenia futur, s´havia mort el seu conseller i amic, la Tuies podia fer-lo fora del castell, i això era l’únic que tenia. L’Oleguer havia sentit que la Tuies el volia fer fora del castell. Llest com era en qüestió de diners, li va dir a la Tuies que necessitava casar-se. La Tuies es va passar set mesos angoixada, fins que va arribar a decidir que es casaria amb l’Oleguer. I així es va fer, es van casar.  L’Oleguer i la Tuies van anar a viure al castell, on estalviaven tot el que podien, i ja que tots dos eren molt avars i es barallaven per els diners. La parella, a vegades, mentre comptava les monedes es barallava, ja que no es refiaven l’un de l’altre.  Mentre que al castell la situació era prou bona, a la Coma feia temps que era desastrosa. No creixia res i l’Eloi, el jove geperut que havia amenaçat a l’Escanyapobres, havia marxat de la Coma, i estava tramant un pla per a matar a l’Oleguer.  Al poble, mentrestant, va arribar una empresa anomenada Mines de Malgual, oferint feina a tothom qui volgués a unes mines que s’obririen ben aviat. Però tant sols 4 mesos després, el màxim encarregat de les mines va marxar amb tots els diners i els obrers van quedar totalment arruïnats.

Al castell tot seguia igual, amb baralles per els diners entre l’Oleguer i la Tuies. Un dia, l’Oleguer va anar a la Coma, i no va tornar, la Tuies es va començar a pensar que el tenien pres. Al dia següent li va arribar una carta de part de l’Oleguer on deia que l’havien agafat, i que deixés mil de les seves monedes a la porta del castell. La Tuies, fent cas del que li havia ordenat l’Oleguer, no hi va deixar res. Un dia més tard, va rebre una carta igual de l’Oleguer on li pregava que no li fes cas, que el que havia dit abans no ho pensava realment, i que deixés les monedes. La Tuies va seguir sense fer−li cas,  al dia següent, la Tuies va sortir a mirar si tenia alguna carta de l’Oleguer, però no n’hi havia cap. Un dia, mentre uns homes estaven inspeccionant les mines de carbó, van trobar un cadàver penjat: era l’Escanyapobres. Al final l’Eloi havia complert la seva amenaça. Però com que l’Oleguer no era un home estimat a Pratbell, ningú va trobar−lo a faltar mai.

VALORACIÓ DE LLIBRE:

Tot i que era un llibre senzill i curt, no és del estil que m’agrada.

Era un llibre fàcil de llegir i entenedor, que surt dels esquemes d’un llibre habitual del romanticisme.

RECOMANACIÓ DEL LLIBRE:

Recomano el llibre a les persones que els hi agraden els llibres senzills, breus i que surtin dels esquemes habituals del romanticisme.

 

 

 

 

 

Anuncis

Accions

Information

One response

18 05 2014
Sonia

Aquest llibre no pertany al romanticisme, sinó que és un llibre realista que s’apropa molt al naturalisme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: