Grans esperances

2 12 2012

Títol del llibre:  Grans esperances

Autor:  Charles Dickens

Editorial: Proa

Moviment literari: El moviment literari d’aquesta novel·la és el realisme. Després del romanticisme (S.XIX) es va introduir a Europa aquest moviment literari que té com a característiques:

– Es busca la realitat, no hi ha coses fictícies o meravelloses.

– Es centra en la contemporaneïtat.

– No esmenta els sentiments dels humans, sinó que analitza la seva conducta.

– És subjectiva

– Analitza al personatge i la seva situació.

Resum: Grans esperances tracte d’un noi el qual li deien Pip, era un noi orfe que vivia a les terres d’Anglaterra a mitjans del segle XIX. La historia comença a un cementiri mentre ell hi és i un home se li acosta i li demana unes coses. Aquest com no sap com demanar-les les roba de casa i li porta. Finalment quan sa germana convida a un senyor i li ofereix un seguit de coses se n’adona que Pip les ha agafat, aquest fuig, però es troba a dos soldats a la porta, que més tard s’assabenta que a la persona que ha ajudat era un delinqüent.

Pip més tard va anar a la casa de Havisham, aquesta volia que Pip anés a jugar perquè es sentia avorrida, i crida a Estela una jove noia de la casa que rebutja a Pip perquè diu que és un camperol i l’insulta. Finalment Pip acaba marxant a casa seva. Al tornar li pregunten que tal va anar a la casa de Havisham, i respon amb mentires. Una setmana més tard hi torna anar a jugar, aquest cop no hi ha discussions, i al regressar a casa es troba amb un jove el qual es barallen, guanya Pip.

Un altre dia que anava a casa de la senyora Havisham aquesta va dir-li a Pip que com es deia amb qui vivia, ell li diu José (Marti de la seva germana, el qual tenen una bona relació, és ferrer) i diu que han de posar a Pip com alumne de ferrer.

Dies després al sortir de casa de la senyora Havisham, amb Wopsle es van adonar que havia passat alguna cosa a casa d’en Pip mentre tornaven. La seva germana estava a terra ferida, més tard quedaria invalida. Com la seva germana va queda invalida de facultats, la tia de Wopsle (Biddy) es va quedar a viure amb Pip i José per poder ensenyar-los sobre lletres i ajudar en les tasques domèstiques.

Pip després de estar 4 anys com alumne de José de ferrer, se li presenta una oportunitat que no rebutja i se’n va a Londres amb Jaggers (Va ser qui li dona la oportunitat) per fer fortuna i poder ser un cavaller.

Durant aquesta etapa es troba amb l’home que es va barallar que no coneixia, i fan una gran amistat. Pip es distancia per culpa de la fortuna que creu que tindrà, de José.

Més tard la seva germana mor, i Pip torna al poble per consolar a José.

Al cap d’un temps Pip s’adona que esta treballant i guanyant diners d’aquell delinqüent del principi de l’historia, del cementiri, aquest rebutja la idea de voler seguir guanyant diners del presoner. La senyora Havisham mor en un incendi i li deixa els diners a Pip.

El seu company, amb el qual es va barallar un cop al sortir de la casa de Havisham, l’ha de abandonar i Pip cau en una malaltia, José el cura i esta amb ell. Un cop Pip es recupera vol anar a agrair-li a José el que ha fet però aquest s’ha cassat amb Biddy.

Pip a causa de això decideix anar amb el seu amic a l’estranger i allà viu una vida bona i diferent a la que tenia.

Valoració: Aquesta novel·la sincerament no la puc dir si m’ha agradat o no, perquè li he perdut el fil bastants cops, el seu llenguatge utilitzat a la novel·la m’ha suposat una gran dificultat per poder entendre mínimament aquest llibre. Tampoc m’ha agradat gaire perquè se’m feia avorrit i llarg.

Recomanació: Recomano aquest llibre a persones amb molta paciència, ja que aquest llibre la demana, no per la seva complexitat, sinó per el llenguatge culte o antic de l’època que costa d’entendre. Pel que fa els temes puc dir que a les persones que els hi agradi la intriga, aquest és un bon llibre, també inclou algun tema sobre l’amor.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: