FITXA DE LECTURA: L’ESCANYAPOBRES

2 12 2012
  1. Títol

L’escanyapobres

  1. Autor

Narcís Oller

  1. Moviment literari al qual pertany: característiques principals

Aquesta novel·la catalana és del segle XIX, i, per tan, podem dir que forma part del corrent polític i literari del realisme,  del naturalisme, i una mica del romanticisme. Segurament és una de les pioneres en diferenciar-se de la naturalesa idíl·lica i del culte al sentiment pur i apassionat. En el conte es veu l’amor com a interès econòmic, i, sobretot, l’avarícia. També podem observar, com a punt molt important, la revolució industrial. En aquest moment històric hi va haver una forta crisi agrària present a la novel·la.

Les característiques principals del realisme, del naturalisme i de l’època post-industrial són:

–       La desaparició de l’antic règim.

–       L’aparició del proletariat industrial

–       La crisi agrària i la revolució en la indústria.

(Les tres formen part de l’època post-industrial)

–       Exclusió dels elements fantàstics i interès pels aspectes miserables i per reflectir-los en les obres.

–       Novel·la rigorosa.

–       Narració de la vida quotidiana.

–       Llenguatge clar i directe amb lèxic i expressions populars.

–       Contraposició al cànon naturalista francès.

 

  1. Resum del llibre

Aquesta novel·la ens explica l’avarícia i el que aquesta provoca en els tres personatges principals: L’Oleguer, la Tuies i el notari Magí. L’Oleguer, propietari d’una tenda de farinetes, és un senyor molt avar i egoista, fins al punt de que, un dia, al seu poble, Pratbell, un noi li diu “escanyapobres” i això fa que pensi que allà ningú l’estima i se’n vagi a viure a La Coma. Allà, li torna a passar el mateix, i un home l’amenaça de mort cosa que fa que se’n torni a Pratbell. Allà va a parlar amb el seu amic i notari Magí. Magí està casat amb la Tuies, noia que es va casar amb ell solament per avarícia i afany de guanyar diners. Amb ell va comprar un castell en contra de la seva voluntat (el notari inverteix els diners diferenciant-se de la Tuies i de l’Oleguer). El notari li lloga al castell a l’Oleguer, i, després, degut a un atac de cor provocat per les contínues acalorades discussions amb la seva dona, Magí mor. Oleguer, de forma àvara i murri decideix casar-se amb la Tuies per no haver de pagar el lloguer del castell. Els dos són molt egoistes i donen molta importància al capital ja que cadascú amaga els seus diners, per separat, en un lloc del castell. Un dia, després d’un temps, li arriben dos cartes a la Tuies dient que han segrestat al seu marit Oleguer i que ha de pagar un rescat per tal de que torni amb ella. La Tuies, de forma molt i molt àvara decideix no pagar el rescat (li dona més importància als diners que a la vida del seu marit), i quan passa un petit període de temps es posa molt contenta perquè, ja que Oleguer no hi és, tot el Castell és seu. Al cap d’un temps, després de que l’empresa de mines que treballava a Pratbell marxés, algunes persones van entrar dins les mines, on hi van trobar el cos de l’Oleguer. Aquesta mort, però, no afecta gens a la gent del poble ja que l’Oleguer, a causa del seu egoisme, havia aconseguit que a Pratbell ningú se’l estimés.

5.  Valoració

El llibre m’ha agradat bastant, ja que reflecteix molt bé l’època històrica en que es trobaven i trenca una mica l’estereotip de les novel·les romàntiques del segle XIX, que segons la meva opinió són un pèl avorrides. Aquesta obra, també, en moments puntuals se’m ha fet una mica pesada pel fet de tractar sobre la vida quotidiana dels personatges principals. Tot i això, la novel·la m’ha agradat, i sobretot, m’ha semblat curiosa la manera d’escriure de Narcís Oller en la que no abunden les descripcions. En resum, la novel·la m’ha agradat, i si li hagués de posar una nota qualitativa li posaria un vuit.

6.  Recomanació

Jo recomanaria aquest llibre a les persones que els hi agraden els llibres senzills, breus, i que reflecteixin la vida quotidiana de la gent. A més, no fa falta que el lector sigui un gran apassionat de la lectura ja que el relat és curt i entenedor.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: