L’abadia de Northanger

1 12 2012

Autor/a

Jane Austen

Moviment literari al qual pertany: característiques principals

El moviment literari al qual pertany és el romanticisme. Les seves característiques principals són:

  • El rebuig de la realitat: la realitat no interessa, interessa potenciar el fantàstic i l’ideal.
  • L’exaltació del jo (d’un mateix): el romàntic valora la passió i l’interior de la persona i la jutja a partir d’això. L’individualisme romàntic fomenta també l’exaltació dels sentiments.
  • La recerca dels valors universals: el romàntic busca la llibertat, l’amor, la felicitat, la justícia ..
  • L’amor com a eix fonamental del romanticisme: el personatge entén la vida a través de les seves passions, es mourà de forma passional.
  • El rebuig de les normes en general: els romàntics rebutgen les normes tradicionals i socials.
  • Una naturalesa misteriosa: els romàntics s’evadeixen de la realitat ficant-se en el seu propi món.
  • El pessimisme: aquest sentiment es produeix per no assolir les seves metes i objectius, es crea una frustració contínua unida a aquest sentiment, tant, que alguns es suïciden per no aconseguir les seves metes.

Resum del llibre

Catherine Morland és un noia ingènua, que viu en un petit poble i forma part d’ una família nombrosa.  El senyor i la senyora Allen, uns amics de la família i sense fills la conviden a Bath (Anglaterra) a passar-hi uns dies. Allà coneix a Isabella Thorpe, la dona amb la qual  està casada el seu germà, però ella no en sap res. L’Isabella s’acabarà convertint en la seva millor amiga. La Catherine y la família Allen assisteixen a un ball i allà és observada per el germà de la Isabella, John Thrope, un jove arrogant. John Thorpe sembla estar segur que Catherine està disposada a casar-se amb ell i la compromet amb un ball. Just llavors apareix Henry Tilney, un clergue gran coneixedor del món, amb una bonica i elegant dama que resulta ser la seva germana Eleanor. Henry li demana ballar a Catherine però aquesta no pot pel seu compromís d’un ball amb Thorpe. Catherine es va sentir molt desgraciada, ja que va pensar que aquell era l’home de la seva vida. Llavors, li presenten a la germana de Tilney, Eleanor, i després de fer-li un parell de preguntes aquesta s’adona dels sincers sentiments de Catherine per Henry. La seva felicitat gairebé acaba quan sap que els Tilney han d’abandonar Bath, però creix infinitament quan rep una atenta invitació d’Eleanor, instigada pel seu pare, perquè ella els acompanyi a la seva residència, l’Abadia de Northanger. Més tard, Catherine rep una carta del seu germà James, dient que ha estat enganyat per Isabella, i que ha trencat el seu compromís pel seu comportament cap al Capità Tilney. Els germans Tilney queden impressionats, però Henry afirma que el seu germà no ha pogut sentir cap afecte veritable per Isabella. Catherine està desencantada amb Isabella, i s’inquieta per la seva relació íntima amb ella. Finalment Henry i Catherine es casen.

Valoració

És una novel·la que em va agradar molt per diverses raons: és una historia entretinguda, molt romàntica i irònica. Està molt ben explicada i la seva comprensió no és massa difícil. Està plena de bons i enginyosos diàlegs, desesperants malentesos. L’autora fa servir un llenguatge en el què trobem magnífics jocs de paraules, expressions i mentides delirants per mantenir una interessant trama de malentesos en contra dels desitjos de la jove i simpàtica Catherine.

Recomanació

Recomano L’Abadia de Northanger des de nois i noies adolescents fins a  persones més grans. Penso que és un llibre que val la pena llegir, és molt entretingut i no es fa gens pesat,  ja que  t’enganxa des del començament. El recomano sobretot, a la gent que li agradin els llibres romàntics i d’amor.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: