La mort d’Ivan Ílitx

1 12 2012

Títol: La mort d’Ivan Ílitx

Autor: Lleó Tolstoi  (1828-1910)

Escriptor rus, autor de grans clàssics de la literatura universal com el famós “Guerra i Pau” o “Anna Karènina” . És considerat un dels grans novel·listes clàssics de tots els tems. Va ser filòsof i escriptor. A més a més de la seva feina professional, també va destinar bona part de la seva vida a la pedagogia, a defensar els seus ideals cristians, anarquistes, i pacífics. Els seus pensaments van inspirar altres cèlebres escriptors com Chekhov, i personatges com Ghandi o M. L. King. Va morir als 82 anys.

Moviment literari:

Aquesta novel·la i aquest escriptor, pertanyent al moviment cultural i polític del romanticisme. El romanticisme avarca el final del s. XVIII, i pràcticament tot el XIX. El Romanticisme va ser un canvi vers l’esperit racional i metodista de la Il·lustració. Tot i això, coincidien en alguns àmbits: en les idees liberals, per exemple; tots dos moviments defensaven la igualtat i els drets socials que en l’època absolutista no es tenien. Però el Romanticisme es caracteritza per els següents aspectes:

En primer lloc, per la reivindicació de l’esperit nacional, l’amor a la pròpia terra, el sentiment de país.

En segon lloc, també es buscava la originalitat, la llibertat d’imaginar, i d’expressar els sentiments, a diferencia de l’antic moviment que trobava l’ideal en la serenor grecollatina. Els sentiments s’expressaven exaltats, exagerats, i en nombrosos casos, apareixia la naturalesa, mons imaginaris, exòtics, extravagants, éssers fantasmagòrics, indrets exotèrics, sinistres…Per tal d’explicar sensacions, sentiments, per buscar aquells ideals que no trobaven a la societat, per parlar de l’amor, per rebel·lar-se…

Els artistes freqüentment parlaven de l’amor, un amor destructiu, poderós, que perdura per l’eternitat, que uneix els amants, però els condueix a la mort. També, solien protagonitzar les seves obres per personatges marginals, per criticar i satiritzar la societat de l’època.

Per tant, podem parlar d’un moviment ple de subjectivisme, d’individualisme, d’un culte al jo, i marcat per el sentiments nacionals. Unes característiques oposades a la raó i la sociabilitat de la Il·lustració del segle anterior, el Segle de les Llums. Per tant, tot per damunt la raó; la imaginació, la llibertat i l’originalitat eren el més important.

Argument:

Aquesta novel·la és una contínua i profunda reflexió del que és la mort i com els humans exemptem que la seva inevitable arribada. El personatge per encarnar aquesta filosòfica reflexió és Ivan Ílitx, un jove amb l’il·lusió d’arribar a un alt càrrec burocràtic, que finalment acaba aconseguint. Un cop aconsegueix el seu somni, reflexiona sobre la necessitat de fer tant d’esforç per arribar a aquest alt càrrec, ja que amb una posició distingida, amb una família, amb diners, no és feliç. Perquè té tot allò que ha estat desitjant durant tota la vida, però no és té a ell mateix, li falta valorar la seva existència. És aquí quan el relat adquireix la màxima profunditat. Un temps després, se li diagnostica una malaltia terminal i desconeguda. Ell busca suport, ajuda, però tothom li gira l’esquena, fins i tot els companys de feina, Piotr, Fiódor, acaben desitjant la seva mort per tal de poder ocupar el seu càrrec professional.

Valoració:

He trobat fantàstica aquesta novel·la, i no dubto que d’aquí uns anys torni a rellegir-la amb més maduresa per poder captar més a fons aquesta narració, perquè estic segur que són moltes les reflexions filosòfiques d’aquest llibre. Per tant, és un llibre que et fa pensar sobre la mort, l’amistat, l’autoestima, els somnis, i la necessitat de trobar un sentit a la teva vida. Un llibre que no et deixa indiferent. M’ha agradat molt la capacitat de l’autor per donar una moralitat tant intensa a una història amb un fil argumentatiu fàcil i entenedor, que a més a més, el cohesiona perfectament, ja que la narració comença per el final, anunciant la mort del protagonista, i narrant les visites dels coneguts i la tristesa de la seva dona, ara vídua. Per tant, podem parlar d’un llibre d’argument fàcil i entenedor, curt, però intens, que et fa reflexionar, d’aquells que pots rellegir tantes vegades com vulguis. En conclusió, un molt bon llibre.

Recomanació:

Jo recomano aquests llibre a totes aquells que estiguin disposats a pensar, perquè aquests és un requisit totalment indispensable per trobar sentit a aquesta novel·la. Si es llegeix, senzillament seguint l’argument, sense aprofundir, es perceb com una narració avorrida, sense trama. Per tant, la recomano a totes aquelles persones de la meva edat i més grans que estiguin disposades a pensar, potser no arribareu al fons del missatge, però sí que captareu l’idea principal, i la gaudireu.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: