ELS MISERABLES

1 12 2012

Autor: Victor Hugo

Moviment literari al qual pertany:
Aquest llibre pertany al moviment literari del romanticisme. Victor Hugo és una de les personalitats més destacades del Romanticisme a França. Les característiques principals de la literatura romàntica són: l’amor com a força destructiva (l’amor dels amants és tant immens i poderós que els acaba destruint), l’autor es queixa de la societat que l’envolta (hi ha una crítica a la societat del moment), té una actitud pessimista i obscura de la realitat, parla sobre temps passats (com ara l’Edat Mitjana) o a llocs llunyans (com ara l’Orient) buscant allà els ideals que no troba a la societat que l’envolta.

Resum del llibre:
Jean Valjean, un presidiari recent sortit de la presó, acaba de descobrir que pot fer el bé gràcies a un bisbe que l’ha acollit a casa seva. Disposat a fer el bé, arriba a un poblet on, camuflat sota una altre personalitat, fundarà una cadena d’indústries, s’enriquirà i enriquirà el poble. Amb el temps, n’esdevindrà alcalde. Durant una nit, troba l’inspector Javert engarjolant a una prostituta per haver pegat a un home que l’havia maltractada. Jean Valjean s’enduu a la noia a casa seva i la cuida. La noia li explica que té una filla i que està vivint a casa dels Thérnadier, una parella d’hostalers que s’aprofiten de la seva estupidesa per fer-li pagar una suma estrafolària de diners per cuidar a la nena, a la qual fan servir com a criada sense que la mare ho sàpiga. Durant aquell temps, el poble descobreix el passat de Jean Valjean en una confessió que ell fa per salvar a un innocent, i fuig de la ciutat. Al cap de poc temps l’inspector Javert el troba i Jean torna a presidi, però aconsegueix escapar simulant la seva mort. Quan és lliure un altre cop, va a buscar a Cosette, la filla de la ja morta Fantine i paga una suma de diners molt alta als Thérnadier perquè deixin que s’endugui la nena. Naixerà una relació pare-filla entre aquests dos. Tots dos marxen a París, on viuran durant un temps en una petita pensió i, més endavant, gràcies a una antiga amistat del poble on Jean va ser alcalde, que li aconseguirà feina en un convent de monges, on Cosette serà instruïda. Més endavant, quan l’amistat de Jean Valjean es mor, van a viure a una nova casa amb un jardí molt gros. Durant aquella època, Cosette es fa una dona i s’enamora de Marius, un jove que viu en la pensió on abans vivien el pare i la filla i el qual veu cada tarda al parc. Marius és el net d’un important burgès de París i té un deute amb el senyor Thérnadier, ja que va ser l’home que va salvar el seu pare durant la batalla de Waterloo. Durant una emboscada per part d’un grup de bandits, entre els quals hi ha Thérnadier i la seva família, Jean Valjean serà quasi tornat a descobrir. Per sort, Marius aconsegueix, sense saber-ho, salvar-lo. Marius i Cosette, al cap de molt de temps d’observar-se es coneixeran i s’enamoraran encara més. Gavroche, un dels tres fills no desitjats de Thérnadier i la seva dona, es convertirà en un lladregot de carrer ja que no té família (està a la presó) i acollirà a dos nens petits, que, sense saber-ho, són els seus altres dos germans.

Valoració:
Aquest és una de les millors obres literàries que he llegit fins ara. L’autor ens mostra com funciona la societat del moment mitjançant una història que, si es pot dir, és més aviat secundària; la intenció principal de l’autor no és explicar-nos la vida de Jean Valjean, sinó reflectir-nos totes les desgràcies o misèries de la societat del moment. Apareixen tot tipus de personatges marginals: prostitutes, vagabunds, lladres, presidiaris, pobres… i a tots els descriu a la perfecció; Victor Hugo no es preocupa per parlar massa sobre un tema, és més, sovint el repeteix més d’un cop perquè el missatge quedi més clar. Personalment m’encanta la seva manera d’escriure, tot i que també he de dir que hi ha hagut cops que se m’ha fet pesat de llegir, com ara la descripció de la batalla de Waterloo, que dura més de 40 pàgines. A part d’això, la veritat és que la lectura no és gens complicada i és del tot entenedora. Un recurs que ofereix la meva versió del llibre és el vocabulari o explicació de dades que surten durant el text al final del llibre, ja que ajuden molt a comprendre el que vol dir l’autor.

Recomenació:
Recomano aquest llibre a persones interessades en els llibres temàtics i amb intencionalitat informativa. Penso que és una bona manera d’aprendre com funcionava la societat de l’època, molt millor que llegint textos de llibres de text, ja que , al lligar-ho amb una història fa que ho aprenguis més de pressa o millor. En quan a la gent que no li agrada llegir o que no li agraden les obres llargues, no els hi recomano ja que aquest llibre no és exactament curt (té 1300 pàgines) i tampoc no és massa ràpid de llegir; requereix un temps de lectura.

Ariadna Romans i Torrent
4t D
Llengua catalana i literatura
Gemma Clarissó García

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: