Cims borrascosos

1 12 2012

Autora: Emily Brontë

Moviment literari al qual pertany: característiques principals.

Aquesta novel·la pertany al Romanticisme anglès. Les característiques principals que presenta són:

– Predomini de la imaginació sobre la raó.

– Expressió dels sentiments i emocions de forma apassionada.

– Aparició d’una naturalesa misteriosa que reflexa els sentiments dels personatges.

– Aparició d’un món fantàstic.

– Personatges marginals i rebels.

– Originalitat artística.

– Aparició del tema de l’amor com una força destructiva que va més enllà de la mort.

Resum

La historia comença al 1801 quan el senyor Lockwood lloga la Granja dels Tords, propietat del senyor Heathcliff que viu en una masia anomenada Cims Borrascosos. Lockwood li demana a Nelly, la criada de la Granja dels Tords, que li expliqui la historia d’aquesta família i així ho fa. Trenta anys enrere, el propietari dels Cims Borrascosos fou el senyor Earnshaw que tenia dos fills, Catherine i Hidley. En un viatge que fa a Liverpool recull un infant rodamón que posteriorment anomenarà Heathcliff. Els dos fills biològics viuen aquesta decisió de manera diferent. Hidley el rebutja i li farà la vida impossible i Catherine l’accepta. Amb el pas del temps, Catherine i Heatchliff s’enamoren però Catherine no es vol casar amb ell perquè el considera de classe inferior. Catherine es casa amb Edgar Linton, fill de la Granja dels Tords, i tenen una filla, Cathy. Heathcliff, amargat i venjatiu, es casa amb la germana d’Edgar Linton, Isabelle que és contínuament humiliada pel seu marit. Isabelle es queda embarassada i marxa a Londres on cuidarà del seu fill, Linton. Hidley també té un fill, Hareton que mai serà considerat l’hereu. Degut a una sèrie de circumstàncies, Cathy, Hareton i Linton acaben junts als Cims Borrascosos, sota el control de Heathcliff, que ho ha maquinat tot per esdevenir l’amo de les propietats de la família Linton. Cathy, pressionada per Heathcliff, es veu obligada a casar-se amb Linton, que es morirà poc temps després. Finalment, Hareton i Cathy es casen. Heathciff veu en ells reflectida la seva passada i mai oblidada història d’amor amb Catherine. Heathcliff mor en pau i així, acaba el relat de Nelly.

Valoració

És un bon llibre i m’ha agradat. La trama és interessant però alguns moments són avorrits i pesats. Els personatges són molt complexos i enrevessats. Costa força seguir el fil ja que barreja les dues històries, la passada i l’actual, i no explica seqüències com l’embaràs de Catherine. Per tant, has d’estar molt atent. M’agrada sobretot perquè no és la típica història romàntica sinó que és un amor pertorbat que duu a la venjança, l’odi i la destrucció. També crec que és massa dramàtic ja que és una història plena de morts i vides infelices. A més, es veu molt clarament reflectida la societat de l’època. Per acabar, diré que està brillantment escrita i que val la pena de llegir.

Recomanació

Recomano aquest llibre a qui li agradi molt llegir ja que sinó se’n cansarà abans d’acabar-lo. També és important que li agradi l’estil del Romanticisme. Aquesta història pot ser adequada per als lectors apassionats a les històries d’amor diferents i enrevessades.

 

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: