LA PELL FREDA

29 03 2012

Fitxa tècnica:

 La pell freda. Albert Sánchez Piñol.

Edicions La Campana, Primera edició, Barcelona, 2002

 Sobre l’autor:

Va nèixer a Barcelona l’any 1965. Antropòleg i escriptor. Anteriorment ha publicat l’assaig satíric Pallassos i monstres (2000) sobre vuit dictadors africans. Segons la crítica, La pell freda és un llibre formidable, que il·lumina a través de la documentació i la sàtira una fosca realitat que se’ns amaga. La pell freda suposa l’entrda de Sánchez Piñol en el camp novel·lístic amb una obra sorprenent per la seva força i la seva originalitat.

 D’on he tret el llibre:

Els meus pares van comprar el llibre en el seu moment i per tant ja el tenia a casa. Tot i que quan el vaig triar no ho sabia. un bon dia em van dir que potser m’agradaria llegir-lo, ja que aquest autor té una manera molt especial de jugar amb la ficció i la creació d’imaginaris.

Un article sobre el llibre:

He llegit l’article que va publicar el crític literari Ponç Puigdevall, el podem trobar a l’enllaç següent:

http://lletra.uoc.edu/ca/autor/albert-sanchez-pinyol/detall.

Aquí hi ha un fragment:

“Més enllà de la voluntat d’aprofitar el que ofereix la tradició, més enllà del gust de poder rellegir des d’una òptica actual dos arguments de sempre, La pell freda és una novel·la que basa el seu poder de persuasió en la força descriptiva i en el plaer de narrar aventures: no costa gaire imaginar-se la bona estona que l’autor devia passar quan s’inventava la fesomia dels monstres que assetgen el protagonista, o quan creava les relacions demencials entre els dos habitants de l’illa. No costa gaire imaginar-s’ho perquè el lector també n’obté un goig semblant, el goig de llegir una novel·la ben construïda, ben escrita i ben narrada, i que aconsegueix retornar la il·lusió de l’aventura.”

Resum del contingut:

Tot comença quan en Kollege, un home, desembarca a la platja d’una illa. El seu objectiu era mesurar els vents de l’illa durant un any sencer. El van deixar amb provisions i el vaixell se’n va anar deixant-lo sol a l’illa amb el Batís Caffó, que suposadament era l’home del far però que més endavant es descobreix que era l’antic home atmosfèric. A la primera nit descobreix que no hi està sol amb el Batís Caffó sinó que apareixen una mena de monstres que els ataquen quan és de nit. Al cap dels dies també descobreix que un monstre vivia amb en Batís, l’Aneris, una noia monstre que atreia als dos homes. Els dos, estudiant la situació, s’acaben aliant i en Kollege se’n va al far per passar el temps restant. El far estava molt ben preparat per resistir els atacs, però arriba un moment que no ho és suficient. Aquests van a buscar dinamita a un vaixell que estava enfonsat i pensen com distribuir les cargues de dinamita per l’illa per fer un atac brutal contra els monstres. La nit arriba i l’atac comença i en surten victoriososi. Però al cap d’uns quants dies els monstres tornen. En Kollege vol parlar amb ells per establir un acord però en Batís arruïna la situació. Una altra nit, aquest s’enfada amb en Kollege perquè s’assabenta que s’està fornicant a l’Aneris igual que ell i se’n va a lluitar sol contra els monstres, i mor. En Kollege s’ho prent molt malament: agafa borratxeres, maltracta a l’Aneris, etc… Però un dia quan ell estava al llit amb la ressaca veu entrar a uns generals buscant a l’home atmosfèric, havia passat ja l’any sencer. Ell no li diu on es troba, llavors aquests deixen l’home atmosfèric i se’n van. La primera nit li passa el mateix que li va passar a en Kollege i els dos tornen a estar a la mateixa situació que al principi de l’història

Per què m’ha agradat el llibre?

Perquè penso que té una gran capacitat per transportar-te en un món realment inversemblant i estrafolari. I també per l’intriga que et provoca de principi a fi.

 Recomanació personal d’aquesta obra:

Penso que és una obra literària adreçada a totes aquelles persones disposades a disfrutar llegint una novel·la, a totes aquelles persones disposades a pensar i a reflexionar. Perquè, si només vols fer una lectura d’entreteniment sobre aquest llibre, només entendràs la temàtica superficial, en canvi, si el llegeixes amb consciència, és una gran obra que et fa veure la vida amb una altre perspectiva i et fa reflexionar. Per tant, ho recomano a totes aquelles persones disposades a gaudir d’una bona història, i alhora a reflexionar.

3r D

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: