El noi del pijama de ratlles

24 03 2012

Autor: John Boyne

Editorial: Emprúries

Any d’edició: 2007

Aquest llibre el va comprar la meva mare just quan va sortir. Així doncs, quan em vaig decidr per llegir-lo ja el tenia a casa.

He triat aquest llibre perquè tenia molt d’interès en la 2ona Guerra Mundial i em va semblar que estaria bé llegir-lo. Moltes persones me l’havien recomenat i deien que, tot i tractar un tema delicat, és una història molt bonica. Vaig llegir tots els articles sobre el llibre del club de lectura i, una mica entre tots, em van fer decidir per llegir-me’l.

Enllaç dels articles del Club de Lectura.

Estic d’acord amb la valoració que fan els altres articles sobre el llibre però potser hi afegiria que el missatge principal del llibre és com afecta la guerra a les persones i com la viuen, ja que, si llegim la novel·la podem observar que, mentre Shmuel està completament assebentat del problema politicosocial, Bruno només en té el més detallat coneixement. A més, també caldria deestacar que és una novel·la que contrasta dos temes tant diferents com la infància i la guerra.

Brunoa és un nen que viu amb la seva mare, el seu pare, la seva germana i la seva criada a Berlín. El seu pare és un comandant nazi i l’han destinat a Auswitz, un camp de conentració jueu. En Bruno però, només sap que s’han de translladar per la feina del pare i que hi van a viure per un futur previsible.

La nova casa no li agrada gens a en Bruno pèrquè el lloc és molt lleig i no hi ha nens per jugar. A més, hi ha soldats pertot arreu i ha de fer classes amb un professor particular. Per acabar-ho d’adobar, el tinent Kotler, que es fa molt amic de la mare i la Gretel, no li cau bé i tracta molt malament a la gent. Tot li sembla un infern fins que, un dia mentre mirava per la finestra, veu unes barraques i molta gent a l’altre costat de la tanca i decideix anar-hi a explorar. Mentre està explorant descobreix a Shmuel, un noi jueu de l’altre costat de la tanca amb el qual es passarà parlant totes les tardes durant un any, fins que la mare decideixi tornar a Berlín.

Per despedir-se, els dos amics decidiran viure una aventura i estar tots dos a l’altre banda de la tanca perquè Bruno pugui ajudar a Shmuel a trobar el seu Papa. L’aventura però, no els sortirà bé i acabaran morts a una cambra de gas. La família d’en Bruno el buscarà fins que, al cap d’un any, el Pare trobi una pista que li farà entendre el que va passar.

Aquest llibre m’ha encantat, no només per la història, que és preciosa, sinó per els sentiments que tens mentre el llegeixes. Et preguntes com podien aquelles persones suportar aquella situació: com es devien sentir els jueus mentre estaven als camps, què devia pensar la Mare del seu marit, com es devien sentir els soldats quan mataven a les persones, i com s’hauria sentit en Bruno si hagués sabut que el seu pare es dedicava a destruir una raça. Sincerament trobo que és molt interresant tota la història i, sobretot, el fet d’enfocar-ho des del punt de vista d’un nen.

Recomenaria aquest llibre a qualsevol persona interessada en el tema  i també a gent que no llegís massa, perquè amb aquest llibre descobririen que llegir també pot resultar interessant. Això sí, no el recomenaria a persones que no tenen cap mena d’informació sobre la 2ona guerra mundial ja que els costaria molt entendre els significats ocults.

Ariadna Romans i Torrent

Llengua catalana i literatura

IES Narcís Xifra i Masmitjà

 

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: