L’església del mar

13 01 2011

Titol: L’església del mar

Autor: Ildefonso Falcones

Editorial: DEBOLS!LLO

 

Resum: Arnau, fill de Bernat Estanyol, un serf de la terra que fuig cap a la Ciutat Comtal en busca de la llibertat seva i del seu primogènit, és el protagonista d’aquesta apassionant història d’intriga, amor, enganys… sempre al voltant de la solemne església Santa Maria del mar, ambientada en la medieval Barcelona del segle XIV!

Tot comença un calorós dia de setembre, Bernat Estanyol es casarà amb la jove Francesca sense ni tan sols conèixer-la. Un seguit de rumors el separen de la seva família i en recuperar només al seu fill fuig cap Barcelona per aconseguir ser lliure, finalment. Allí és acollit per la família de la seva germana, i el seu fill rep una educació uniforme. Els esdeveniments que anaren succeint passaren tant seguidament que ni Arnau no pot dissimular la seva tristesa, i entre tanta foscor coneix Joanet, un noi que amb el temps i la solitud s’uneix a la seva família, amb qui recorre tots els racons de Barcelona fins al punt de trobar una mare per Arnau, que desitjava l’amor d’una que li faltava. En cercar, troben l’església del mar, l’obra més ponderosa feta per al poble i construïda pel mateix poble que instantàniament captivà els dos nens.

Anys després, amb l’escassetat de blat, aquests dos germans anaren convertint-se en cossos completament famèlics i amb la consegüent revolta del poble, presidida pel mateix Bernat a qui executen i ensenyen davant del poble.

Amb aquest fet, Arnau deixa de ser palafrener, juntament amb el seu pare, per a Grau Puig, el cunyat de Bernat, i es acceptat com a bastaix de la Ribera.

El temps passa i l’amor, o més ben dit l’aspiració, a la bella Aledis creixen com el seu cos famèlic que semblava impossible de transportar tan sols un sac de blat. El jove demostra amb el temps ésser capaç, mogut pel mateix foc de l’odi vers als Puig. Joan que accedí a l’escola en poc temps es convertí en el millor estudiant i amb la consegüent monjo de l’ordre dels franciscans, que havien de romandre dòcils i viure modestament, en canvi ell volia saviesa i poder, llavors, gràcies a una gràcia del rei Pere III és enviat amb l’ordre dominic per continuar els seus estudis. Però abans de a seva anada volia veure el seu germà casat, i li proposaren Maria, la filla d’un dels prohoms de la seva confraria, Arnau hi acceptà.

Tot corria bé amb la seva esposa que el tractava tant bé que mai s’acostumava, i després amb l’atac d’Aledis, ja casada, portada per la luxúria, sempre l’obligava a jeure amb ella, sempre, amb una amenaça. Buscant una sortida d’aquell embolic amorós s’allista a l’exèrcit català contra Jaume II de Mallorca, al qual gràcies a les seves habilitats es converteix en soldat a les ordres d’Eixemèn d’Esparça, escuder del rei Pere III, “el Cerimoniós”. Gràcies a una dona pública, sense ànim de lucre, Arnau es desfa de l’obssessió d’Aledis que el perseguí fins al mateix campament militar. Ara ja podia tornar a casa amb Maria.

La pesta assolà la ciutat i multituds morien per la seva ràpida transmissió. També arribà l’hora de Maria, a qui Arnau acomiadà amb un petó. Esperant la seva mort, Arnau salva una mainada jueva amb un esclau i els protegeix. Després emmalaltí i la família Cresques, la jueva, l’ajudà, li proporcionà un bon capital per convertir-lo en canvista i li lliurà el mateix esclau que ell ajudí, el qual posseïa unes habilitats per a l’economia sorprenents de qui Arnau aprengué amb el temps…

És la història, inacabada, d’Arnau, fill d’un serf que aconsegueix el millor que podia per a la seva família sense més valor que creure que tot millorarà. Arnau que prospera amb la seva manera de fer el bé i amb el seu amor a la Mare de Déu que l’acolli com a fill, ascendeix des de la pobresa fins a arribar a tenir poder i riqueses que el portaren al punt de mira de la Santa Inquisició.

 

Recomanació: Aquest llibre està destinat a qui el sàpiga valorar intrínsecament. Jo, bàsicament, el recomano  a qui acostuma a llegir, sinó diàriament, sovint. A qui quan agafi un llibre senti sobre el seus braços el pes d’un tresor, d’una de milions d’històries mai explicades. Qui senti cada exclamació o cada pregunta mentre llegeix, qui fa seva la història, i comprèn el significat, li pertany. Li recomano.

Valoració: El que penso d’aquest llibre bàsicament ho he recomanat, i d’aquesta valoració pocs en faran cas, però tot i així penso que Arnau, igual que el seu pare, és un home exemplar a qui el mal el marcà amb un odi intern, i les passions, i les traïcions i la cobdícia que l’envolten són desmesuradament incontables que el porten a complir allò que es proposa: ajudar al seu poble, a la seva església i a desgraciar els seus enemics. La història d‘Arnau Estanyol, collita d’Ildefonso Falcones, és entre d’altres que valen la pena recordar.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: