El secret de l’arxiu

9 01 2011

Títol: El secret de l’arxiu

Autor: J.M. Llenàs

Any d’edició: L’any 1993

El secret de l´arxiu. J. M. Llenàs.

Una noia, Berta Prades, comença el seu primer dia com a estudiant de COU. Arriba a classe, i al cap d’uns minuts, el professor entra i es presenta. Té  molt mala fama, però sembla un professor normal. Obra la seva motxilla i encomana a cada alumne un treball de recerca per després de nadal. A la clase, la berta veu a un noi que li agrada bastant i li comença a parlar, aquest, es diu ”Mili” de Emili. En Mili li diu que l’ajudarà en el seu treball sobre la cerca de Sebastià de Cardós, que és un personatge exemplar i intel·lectual. El professor, anomenat Ricard S. Foix, després de clase, invita a la Berta a un Pub per ajudar-la sobre el seu treball. La Berta ho acepta pensant que potser s’ha passat amb el treball i vol ajudar-la,  però en realitat, el professor Foix no vol ajudar-la del tot, sino que vol alguna cosa amb ella. Al cap d’uns dies, la berta i en Mili van a l’arxiu, que és el lloc on hi va la gent a buscar llibres vells, manuscrits, etc. L’arxiver i el seu ajudant són un pel desagradables, però la Berta segueix investigant. Un dia troben un llibre amb un tros cosit. La berta intrigada, trenca el cosit i ho obra, semblava com una mena de carta o de manuscrit.

La berta i en Mili en veure això decideixen marxar i veure-ho amb tranquilitat a fora. Al sortir del arxiu, obren aquest manuscrit, la Berta s’havia quedat sense paraules, era un diari d’en Sebastià de Cardós. Comencen a llegir aquest diari i veuen que aquest personatge exemplar, era un farsant i un mentider, i també un assasí, ja que posava que ell havia matat a Rafael Masó. Al veure això, la Berta rapidament va anar a veure al professor Foix. Aquest, li va dir que no li ensenyes a ningú i que no comentes res de res. El professor va desvelar això en el comité de l’associació, però ningú se’l va creure i van dir de destruir aquest escrit. El senyor Foix estava preocupat i va anar a veure al arxiver, ja que ell era el que en savia d’això. L’arxiver Torres va dir que recuperes aquest diari que tenia la Berta, però ell s’hi va negar.

Al dia següent, només sortir de l’arxiu, la Berta i en Mili van anar a donar una volta. L’arxiver i el seu ajudant els van seguir fins a un carreró, on els van envoltar i li van dir amb un ganivet a la mà que li donessin el diari, la berta si va negar i li va ficar el ganivet en el coll, en Mili va saltar sobre del arxiver i l’arxiver va clavar-li el ganivet en el pit. La Berta va poder marxar corrents cap a casa del professor. Li va explicar tot això i va dir-li que el millor que podia fer era donar el diari en el arxiver. Al dia següent, el professor va anar a portar el diari al arxiver per ensenyar-ho a l’Associació. Mentres estaven en el cotxe, l’ajudant agafa al professor pel coll i li diu que li dongui el diari, el professor es va resistir i va intentar frenar el cotxe, però en el intent, van caure del pont riu abaix…

Recomanació: Primer de tot, vull recomanar aquest llibre a persones que li agraden llegir, ja que és un llibre molt interesant, de personatges que coneixem i alhora té intriga i una mica d’acció. També, penso que és un llibre que el temps passa molt lentament, però que alhora no se’t fa pesat. En fi, jo no sóc de llegir gaires llibres, però aquest en concret, m’ha semblat interesant i agradable de llegir.

Att: Carlos Gonzalez Ruiz. 4-ESO-D

Anuncis

Accions

Informació

One response

23 03 2011
Martí Subirà Hernández

En Mili finalment mor?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: