Cròniques de la veritat oculta

25 11 2010

    Títol: Cròniques de la veritat oculta

    Autor: Pere Calders

   Editorial: Educaula

   Any primera edició: 1994

Aquest llibre és un conjunt d’un seguit de petits contes (en concret trenta-un), que expliquen histories de la vida real però amb detalls de fantasia, irreals, que transcorren a la postguerra (després de la Guerra Civil). Tots són contes molt curs,  però molt profunts. És difícil fer un resum de tots els contes. En el primer conte, per exemple, anomenat ”El desert”, se’ns explica la historia d’un personatge anomenat Espol que té un dolor molt fort a la mà i que al final arriba a trobar la solució que el cura, però que per casualitat i imprudència l’acaba perdent. És un dels contes que més m’ha agradat perquè explica com un punt precís, un canvi petit en un dia qualsevol, ens pot canviar la vida. La majoria dels textos són així: molt petits, on tot sembla normal, però que un cop ha succeit l’aconteixement imprevist passen coses que et fan dubtar sobre la realitat i la ficció. Són tots molt filosòfics: parlen de la nostra raó  la  vida, crítica social, les coses que no ens adonem les quals hauríem de reflexionar (com a ”El principi de la saviesa”, on un home troba una mà al seu jardí i se’n adona que d’alguna manera el seu jardí atrau als altres precisament perquè és un lloc idílic on mai ha passat res, i és una forma de fer veure que ens agrada idealitzar o odiar allò que ens sembla ”perfecte”).

Opinió: M’agrada la manera en què explica les històries, de manera que sempre és el narrador extern però d’alguna manera pertany a la mateixa història.

Recomanació: És un llibre molt fictici, t’han d’agradar autors del tipos Poe perquè t’acabi de convèncer. En realitat, a la introducció del llibre ja diu que en Calders llegia en Poe de jove i que va ser una de les seves influències.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: