Pa Negre

11 03 2010

 
 
 

 

 

Títol: Pa negre

Autor: Emili Teixidor

Editorial: Columna

Argument:

L’Andreu és un noi d’uns onze anys que viu a la Plana de Vic. Passada la guerra i empresonat el seu pare, la seva mare el porta a viure a la masia de la seva àvia paterna. Així, la mare, una dona incansable i del tot admirable, pot dedicar tot el temps a treballar i a intentar al seu marit que tant adora.

A la masia, l’Andreu, acompanyat pel seu cosí Quirze i la seva cosina Núria, va descobrint els secrets de la vida durant els que són els anys més durs de la postguerra. Després de la mort del seu pare a la presó, descobreix el que és la ira i el rancor, la traïció i la fidelitat. I, quan els amos rics de la masia en què s’estan li proposen de pagar-li els estudis i “apadrinar-lo”, l’Andreu marxa lluny de la seva família per concentrar-se en les seves coses. Allà, descobreix el rancor que té al seu pare, que va preferir posar-se en política enlloc de fer-li companyia durant la seva infància, i la falta d’estima que va rebre de la seva mare, obsessionada en el seu pare. És per això que l’Andreu decideix oblidar aquells dies a la masia, aquells dies de soledat, aquells dies de pobresa, aquells dies de pa negre.

Opinió personal:

És un llibre molt i molt ben escrit, probablement un dels més ben escrits que he llegit. No obstant, no m’ha acabat d’interessar, d’enganxar, se m’ha fet una mica llarg. L’he trobat molt interessant, sobretot perquè se situa a Catalunya i crec que transmet de la millor manera possible el que es va viure durant els durs anys de postguerra. És un molt bon llibre que crec que tothom hauria de llegir algun cop a la vida. M’ha fet reflexionar.

Recomanació:

El recomano a la gent que li interessin els llibres realistes. Les novel·les històriques, concretament dels anys posteriors a la guerra civil espanyola.

Anuncis

Accions

Informació

One response

2 04 2010
Alba Pairet i Ruiz

Títol: Pa negre

Autor: Emili Teixidor

Any edició: 2007

Editorial: la butxaca

Resum:

Pa negre, situada a la postguerra, explica la vida de l’Andreu, un jove de la Plana de Vic que ha hagut d’anar a viure amb els seus tiets i la seva àvia ja que la seva mare, la Florència, no el pot cuidar perquè treballa moltes hores en una fàbrica tèxtil i a més ha d’estar pendent del seu marit, en Lluís que està a la presó per tenir idees republicanes.

Al llarg de la novel·la, l’Andreu passarà llargues hores amb la Núria i en Quirze jove, també descobrirà els secrets dels adults i finalment haurà de prendre una decisió que li farà canviar la vida, el seu futur.

Valoració i recomanació:

Aquesta novel·la realista m’ha agradat molt tot i que al principi se m’ha fet molt pesada perquè hi ha moltes descripcions.

Emili Teixidor ha utilitzat un vocabulari molt ric i per això he hagut de buscar alguna paraula al diccionari. Trobo que això està molt bé perquè així aprens noves paraules i pots ampliar els teus coneixements.

Aquesta novel·la ambientada en una casa de pagès del segle XX m’ha sigut molt familiar i acollidora ja que m’ha fet recordar les històries que a vegades m’explica el meu pare o els meus avis catalans de quan abans vivien a la masia de Can Xargay.

Recomano el llibre a tothom perquè crec que està bé saber com vivia la gent al segle passat i a més donada la experiència del protagonista de la novel·la en que ha de viure i veure tristesa, odi, venjança, misteri, acceptacions… fa adonar-te de que la vida a vegades és molt injusta i que l’amor crema.

Alba Pairet i Ruiz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: