K.L. Reich

2 02 2009

Vaig rescatar aquesta lectura el curs passat, perquè és obligatòria a l’assignatura de literatura catalana a batxillerat. La fascinació dels alumnes m’ha fet aprofundir en la literatura concentracionària i ara em fa recomanar-vos-en algunes obres. La literatura serveix per apropar-nos a vivències, sentiments, emocions allò que els teòrics anomenen microhistòria i crec, sincerament, que tothom en algun moment de la seva vida ha de tenir el temps per aproximar-se a la microhistòria de l’holocaust.

Joaquim Amat-Piniella entra a Mauthausen el 27 de gener de 1941 després del periple de l’exili forçat com a republicà que visqueren milers de republicans —catalans i espanyols— com els seus companys de viatge Pere Vives i Clavé, Josep Arnal, César Orquín, Casimir Climent, Josep Bailina i Francesc Boix. Amat-Piniella se serveix de la pròpia experiència i la dels seus companys per bastir, amb una capacitat de síntesi extraordinària, tot l’univers concentracionari en el paradigma de K. L. Reich. Llegir-lo ret homenatge als més de 5.000 catalans deportats als camps d’extermini nazis abans i després de la desídia i menyspreu del govern i la població franceses.

Si voleu trobar la filosofia que ajuda a Amat-Piniella a extrapolar el conjunt d’elements del sistema concentracionari nazi haureu de llegir Primo Levi; la categorització dels personatges i fenòmens que en formen part des de l’òptica jueva no practicant és colpidora i ajuda a entendre’n les conseqüències humanes, iniciada a Si això és un home, desenvolupada a La treva i formulada a Els enfonsats i els salvats.

Des de la mateixa òptica, però hongaresa, el premi nobel Imre Kertész a Sense destí ens presenta el mateix focalitzant-ho en les desventures d’un personatge.

Ja per acabar és interessant veure’n la perspectiva femenina, poc treballada i essencial, en la mirada de Liana Millu, en forma de contes tots ells paradigmes de l’efectivitat de la liquidació física i intel·lectual de l’individu, en aquest cas femení.

Anuncis

Accions

Informació

One response

28 12 2010
natalia grzona

soy nieta de Cesar Orquin Serra y quisiera contactarme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: