QUAN UN TOCA EL DOS

13 01 2009

Anna-Greta Winberg, 2003

RESUM DEL LLIBRE

El llibre que jo he llegit tracta d’una noia de tretze anys, que aviat fa els catorze, que es diu Madeleine, però tothom excepte algun professor li diuen Madde.

La mare viu amb els seus pares, i el seu germà de nou anys Steffe. La mare treballa per la nit al teatre com actriu, i el pare treballa en una empresa. Els pares portaven des de l’institut junts, però van anar canviant, fins que ja no s’avenien i van decidir separar-se amistosament. La Madde i el seu germà no ho entenen ella ho intenta passar com pot. Ella té un amiga, la Cessi, a qui li explica tot.

La Madde en aquest llibre, passa per tot el que passen els adolescents, però a més a més amb la separació dels pares. Comença a sortir amb un noi que és diu Johan, que fa un curs més que ella. S’assabenta que el pare ara està amb una altra dona que es diu Siv, cosa que la Madde no s’ho prendrà bé. Gràcies a la seva mare, amb la que s’expliquen tot, pot desfogar-se i dir-li tot el que pensa. Quan arriba l’estiu, la mara, la Madde i l’Steffe, marxen a la casa d’estiu de l’àvia. Allà, es posarà a treballar en un supermercat, coneix a un noi que es diu Nella, amb el que al principi no hi parla, però que al final nota com que voldria que hagués passat alguna cosa. Les últimes setmanes de vacances, ella i el seu germà marxen amb el pare i la Siv, a una casa. Per ella tot se li fa estrany. Després de dues setmanes de no rebre cap carta d’en Johan, rep una on li diu que millor deixar està la relació, la Madde trenca a plorar i finalment en parla am la Siv, amb la qual no volia mai, però mai parlar-se ja que deia que per culpa seva el pare ja no estava junt amb la mare.

En el llibre, a part d’explicar la catàstrofe, el primer amor, primer petó, la millor amiga, quan baixa la primera regla, etc. Explica tot el que ella pensa de tot això, que malament que es sent, com és la mare, el pare, com va portant la situació…

  1. VALORACIÓ

 

És un llibre, que al principi se’t pot fer com una mica pesat, hi ha moltes coses amb les que et pots sentir identificat/da. En llegeixes diguéssim els pensaments d’una noia de catorze anys, on veus com veu la vida a aquesta edat, et distreu força perquè juga amb un vocabulari d’adolescent. Està escrit en primera persona, però com si en aquell moment la protagonista t’ho estigués explicant i de sobte fa una pausa i t’explica una altra cosa, que no té a veure amb la catàstrofe, sinó que és una altre cosa de la seva vida, i després torna a enganxar el tema del qual t’estava parlant.

Valoro que l’autora del llibre, l’ha escrit, com si mentre l’escrivia canviés el “xip” i penses com un adolescent.

És una història que li pot passar a qualsevol, però que abans de llegir el llibre poder no t’hi fixes, i després és com si haguessis après a veure les coses. Poder a un adult, li ajuda a entendre una mica a els adolescents, i als adolescents els ajuda una mica amb les reflexions que fa la Madde a la història.

Té un vocabulari, amb paraules diguéssim “molt catalanes”

  1. RECOMANACIÓ DEL LLIBRE

 

Jo recomanaria molt aquest llibre, a la gent que li agradi llegir novel·les que parlen una mica de la vida quotidiana, que ens pot passar a qualsevol.

Ja que és un llibre que un cop l’has llegit et pot agradar molt. El vocabulari, és un bon vocabulari.

Si és una persona que li agrada l’amor, també podria llegir aquest llibre, perquè també t’ajuda a entendre aspectes de l’amor, i el per què d’algunes coses…

Un cop el vas llegint el llibre pot agradar molt (almenys personalment a mi).

 Priscila Altamirano

 

RESUM DEL LLIBRE

 

La protagonista al començar diu:

“Vull que ho sàpigues des de la primera ratlla: aquest llibre tracta d’una catàstrofe.”    

En aquesta novel·la, s’explica la història de la Madde, una noia de 13 anys que ens vol fer veure i/o entendre la seva “catàstrofe”. La catàstrofe es bassa majoritàriament en la separació dels seus pares, i els seus sentiments i emocions cap a la situació. També explica alguna que altra cosa del seu germà (Steffe), de les seves amistats i la seva història amorosa amb un noi que es diu Johan, el qual la deixa quan marxa de vacances amb la mare i un altre que coneix, en Nella i s’enamora d’ell, i totes aquestes coses que passen quan una noia de 13 o 14 anys s’enamora les primeres vegades, i tot el rotllo. Resumint-ho; Explica la seva vida i molts cops la Madde ens intenta explicar com creu que nosaltres hem d’entendre les coses que ens explica, o sigui que no la pots entendre com tu creus sinó com ella diu.

 

VALORACIÓ

Si he de ser sincera, a mi particularment no m’ha agradat gaire, t’explica la història d’una noia que entenc que ho passi malament per la separació dels seus pares, però t’explica una història que li pot passar a qualsevol i tota la seva tira de problemes i d’altres, en part et quedes una mica com: “No tinc prou amb els meus problemes, que he de saber els d’aquesta noia?” Pot semblar una mica egoista però no tenia gaires ganes de saber els problemes d’altres, ja que tinc els meus propis !

RECOMANACIÓ

Per a gent que li agradi sentir-se identificat amb algun llibre sí, el recomanaria, però si no tens el cap per aquestes coses, a mi personalment se m’ha fet molt pesat, encara així no considero tampoc que sigui una novel·la dolenta, ni molt menys, però, a gustos colors i si no t’agraden les novel·les tan reals, no l’agafis.

 

                                                                                        López González, Aída.   4B

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: