1.1PEDRA DE TARTERA

13 01 2009

Maria Barbal, 2007

RESUM

Es tracta d’una noia que es deia Conxa, que viu a l’ermita un poble situat a un dia a peu de Pallarès. Els seus pares opinaven que eren molts a casa i que sobrava algú per això la van enviar amb els seus oncles que es feien vells i necessitaven una mà als camps i a casa per fer alguna feina. Es van trobar en un mercat entre els dos pobles i allà el seu oncle se la va endur cap a Pallarès on es va trobar molt més bé que a l’Ermita en uns anys es va trobar com si hagués nascut allà i es va trobar amb dos nois que la volien rondar un es deia Jaume era un noi molt content i l’altre es deia Martí era segons deien un noi bastant violent i que no era pas gaire maco en apropar-se el ball en Martí la va convidar a ballar i en acabar-se li va dir si li podia dir als seus oncles que l’estaria festejant en aquells moments es va sentir enamorada i va anar cap a casa els seus oncles. Al poc de això es van casar i anirien a viure a casa els seus oncles, van fer un tracte que anirien a viure allà i que no els faltaria de res si treballaven però ells administrarien el sou. I així van anar passant els dies fins que va arribar l’Elvira que va ser la primera de les tres germanes, després l’Angeleta i al cap de uns any va venir en Mateo. En aquests anys va saber que la seu mare se havia mort. Un dia quan en Jaume va arribar va dir que s’havia fet de un partit de esquerres i que l’estaven buscant però que ell no havia fet res i que podia anar amb el cap ben alt. Al cap de uns dies els van venir a buscar i se la van emportar amb les nenes la van portar a Aragó on la Elvira va conèixer els guàrdies i va saber que havien mort a en Jaume. Al tornar cap a Pallarès els van fer dir els noms i que si eren bons espanyols no havien de patir per res. I així van passar els anys a Pallarès veien com les dos nenes es casaven i se’n anaven menys en Mateo que el van casar per conveniència. Llavors per la salut de la Conxa la van portar cap a Barcelona i va pensar que era l’últim esglaó abans del cementiri.

VALORACIÓ

Aquesta novel·la està força bé ja que t’ensenya el que podien arribar a passar, no només a aquest lloc, sinó als nostres avis mateix i que és una història que et pot fer servei per imaginar-te totes les coses que els pot haver passat a la teva família en el passat siguin coses dolentes com bones. Perquè ja eren poques les alegries tenien com en aquesta història podria ser el casament el naixement dels nens i els nebots per tota la resta crec que la protagonista calla massa perquè es passa tota la novel·la pensant que ha de callar perquè es pot muntar un sarau, ens hem de mossegar la llengua perquè si no encara ens escaldarem, tot és així i crec que podria ser però es passa tota la vida reprimida. I la novel·la ens dóna sensació de realitat perquè els personatges no moren de vells sinó per malalties que avui dia serien sense importància, i m’ha semblat bastant emocionant saber el final de la protagonista tot i que és una mica trist acabar la vida així en una ciutat tancada en el pis sense poder fer res acostumat a fer feines al camp.

RECOMANACIÓ

Aquest llibre crec que el podria llegir tothom ja que és fàcil de llegir i de anar seguint per a les persones que els costa llegir bastant estona. Va dirigida a les persones que els agrada tot el que estigui relacionat amb la guerra i l’exili ja que pots veure els fets de una persona exiliada i pots arribar a entendre com se senten aquestes persones i els diferents tipus de vida que tenia cadascú i el final tràgic per a les persones que pensaven diferent de Franco. És per això  que crec que cap persona que el llegeixi amb una mica de atenció el trobi avorrit.

Gaietà Canalias

 

 

 

Anuncis

Accions

Informació

One response

17 02 2009
Nico

Jo comparteixo la opiniò d’en gaietà, i també crec que el tema de la guerra civil es un bon tema per llegir ja que per molts joves es un tema desconegut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: