QUAN ES CREMEN ELS GIRASOLS

11 01 2009

Dolors García Cornellà, 1998

RESUM DE LA NOVEL·LA

Aquesta obra,  tracta sobre un noi que està a punt de fer els 16 anys, anomenat Ovidi i la seva família, formada, per en Genís el seu pare, la Clàudia la seva mare i l’Olímpia la seva germana. En aquesta família les coses no rutllaven gens bé, sempre hi havia problemes entre en Genís i la Clàudia, i  al final van optar per la separació.

Quan el matrimoni es va separar, en Genís va agafar una greu depressió, i a sobre, el van acomiadar de la fàbrica on treballava.

La família es va dividir en dos grups, la Clàudia es va ajuntar amb un home ric i vivien de la seva riquesa, juntament amb l’Olímpia, en canvi, en Genís i l’Ovidi, es van quedar amb el pis que convivia tota la família. L’Ovidi va passar un mal moment, el seu pare no treballava, ell havia de portar el pes de la casa, no hi havia gens de diners, ja que el pare no treballava per culpa de la depressió i ell no podia treballar, ja que no tenia els 16 anys, els estudis li anaven fatal, en fi… estaven completament arruïnats. Al cert, és que no estaven totalment arruïnats, ja que en Genís anys enrere havia comprat un camp, on s’hi haurien de plantar gira-sols, hi havia moltes hectàrees de terreny i en un mal moment es podria vendre.

Al final, l’Ovidi i el seu pare se’n van sortir, gràcies a l’Oncle Patrici que tenia un restaurant i els va donar feina, successivament, l’Ovidi i el seu pare es van quedar amb el restaurant i van poder viure sense cap mena de pobresa.

En tot aquesta mal etapa en què va passar l’Ovidi, encarregant-se de la casa, ha tingut l’ajut de l’Oriol, al seu millor amic, la Gina, la seva xicota i l’Àngel un treballador del restaurant.

GÈNERE

És una novel·la realista, ja que els fets explicats en aquest llibre, es poden representar en la vida real d’una persona.

També podria ser una novel·la d’aventures, ja que explica els mètodes en que l’Ovidi va conviure en els mals moments, contra la pobresa que l’envoltava.

VALORACIÓ

Dolors Garcia i Cornellà és psicòloga i des de l’any 1985 es dedica a la literatura infantil i juvenil. Des d’aquest temps ha escrit més de vint llibres i ha guanyat diferents premis literaris. Els llibres més destacats són: Sopa de nit, Els boscos blaus, La boira més blanca….

Aquesta novel·la penso que és molt interessant, ja que els fets explicats, es poden trobar a la realitat, en qualsevol família. La primera impressió que he tingut del llibre, ha sigut, un llibre infantil sense sentit… avorrit, però al final del llibre m’ha impressionat.

La forma que té Dolors Garcia i Cornellà d’explicar els fets també és interessant, ja que és un text de fàcil comprensió i està molt ben organitzat i molt ben redactat.

El principi de la novel·la, la comprensió del text és força difícil, però a mesura que vas passant pàgina, vas lligant caps i al final és una història que enganxa al lector.

He trobat que si la novel·la hagués estat dividida en diferents capítols, és podria millorar la comprensió del llibre.

La fàcil comprensió del text, també ve deguda, a que l’autora, Dolors Garcia i Cornellà no utilitza molt sovint, paraules tècniques, és a dir, que en general el text, el pot comprendre  tot tipus de lector.

A més, l’autor especifica  molt clar les tres parts principals d’un text, el plantejament, el nus i el desenllaç i això també ajuda a la seva comprensió.

RECOMANACIÓ

Aquesta novel·la, jo la recomano a persones que li agradin les aventures, ja que l’Ovidi s’ha d’afrontar a la pobresa ell tot sol, per poder conviure amb el mínim de benestar possible.

També el recomano a persones que els interessi el tema de la societat, és a dir, saber com t’has de comportar davant la pobresa, i lluita tot sol, per poder tirar endavant la teva família, treballant i fent la feina que sigui.

Saber reconèixer els perills que comporta la vida.

A mi personalment, m’ha agradat, perquè reconeixes que no tothom en el món, viu en el mateix estat que tu i pots reflexionar sobre la vida avui en dia, ja que aquesta història passa avui en dia, constantment.

Jordi Gironès i Campasol

4rt A

QUAN ES CREMEN EL GIRA-SOLS

 

RESUM

 

Aquesta novel·la tracta d’un noi amb quinze anys, l’Ovidi, que per raons de la vida ha d’ajudar a sortir endavant el seu pare, que ara mateix no passa peel seu millor moment.

L’Ovidi acaba de viure la separació dels seus pares; la mare marxa a voltar món amb la seva germana Olímpia i el  seu nou xicot, ell en canvi decideix fer costat al pare i intentar continuar com sempre.

Es troba pràcticament sol, el seu pare no reacciona, està terriblement enamorat  de la mare i aquesta mai l’ha tractat massa bé, la Gina la seva xicota, amb la que precisament no passa pels seus millors moments,l’Oriol el seu millor amic, però el que no li dóna massa suport i finalment el seu oncle Patrici, qui l’ajudarà durant tot el seu camí.

La novel·la ens mostra tots els esforços de l’Ovidi per demostrar a la mare que ha fet bé quedant-se amb el seu pare i tirant endavant sense diners, descobrint que els diners de la jubilació dels seu pare els va invertir en un camp per plantar-hi gira-sols.

S’enfontra a haver de deixar els estudis una mica de banda ja que ha de portar diners a casa perquè el pare encara no ha reaccionat i té al cap l’idea d’escriure narracions i enviar-les a concursos com si les hagués fet l’Ovidi. L’oncle Patrici, tot i que no té els setze anys, deixa que divendres i caps de semana vagui al seu restaurant a treballar per poder-li pagar alguna cosa. Cada vegada més, l’Ovidi, s’aficiona a treballar al restaurant però els diners es van acabant ja que ha d’anar pagant totes les factures.Mentrestant el seu pare, escriu unes narracions titulades Quan es cremen els gira-sols i Tortugues de fum, que les presenta a un concurs per a joves fent-se passar per el seu fill.

Durant tot aquest temps que l’Ovidi deixa de banda l’institut, perd la Gina  i l’Oriol ja que a causa del seu cansament i esgotament físic i mental, no els tracta massa bé.

De tant en tant, rep la visita de la seva mare per intentar convèncer-lo que vagui a viure amb ella. Ell no ho accepta, no deixarà el pare sol, no el deixarà abandonat com havien fet ella i l’Olímpia. A la mare la seva resposta no li va agradar gens, així va amenaçar-lo amb denunciar al seu oncle per tenir-lo traballant al restaurant. Aquesta situació al principi va proposar problemes, però el seu oncle troba la millor solució per tots: que l’Ovidi i el seu pare vaguin a viure amb ell a la part de dalt del restaurant així si la denúncia de la mare era vertadera semblés que l’Ovidi nomès baixava a ajudar; que el seu pare treballés al restaurant i que guanyessin diners amb la venda de la seva casa. Finalment així va ser, i l’Ovidi va sortir-se endavant, ellai el seu pare sense necessitar els diners de la mare, i mentrestant va fer tot el possible per tornar a tener l’oriol i recuperar la Gina.

 

 

VALORACIÓ:

 

Personalment, el llibre m’ha agradat, trobo que és una història peculiar però no irreal. Crec que intenta trasmetre’ns que quan tenim un problema ens ho hem de rumiar tot dos cops, que no podem agafar i marxar sense almenys intentar posar solució, i trobo que això ens ho reflecteix molt bé amb el personatge principal, l’Ovidi que amb quinze anys ha de madurar bastant i ha d’enfrontar-se a situacions que potser no són les habituals a aquesta edat.

 

 

 

 

 

RECOMANACIÓ:

 

El llibre el recomano a la gent que li agraden les novel·les de gent jove amb problemes a la vida, que li agradi llegir les solucions que posa un personatge a un problema que no és gaire estrany, que li agrada llegir sobre casos particulars de gent sencilla i quotidiana… Crec que qualsevol que s’interessi per aquest llibre i finalment se’l llegeixi quedarà satisfet, és a dir, que li donarà la sensació que no ha sigut un llibre qualsevol que s’ha de llegir per obligació, si no que estarà content o contenta  d’haver llegit el cas particular d’aquest noi.

 

 

 

 

 

Sara Dominguez Reinoso

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: