Gràcies per la propina

10 01 2009

Ferrant Torrent, 1995

Resum:

El llibre tracta sobre la vida de dos germans, Ferran i Pepín, ells viuen amb la seva mare que es vídua , els germans no van arribar a conèixer el seu pare. La mare s’havia de fer càrrec dels dos fills i li era molt difícil perquè des que s’havia mort el seu marit havia caigut en una forta depressió.

Ferran i Pepín no els hi agradava estudiar i per això la seva mare els va traslladar a un altre col·legi de jesuïtes. Com que la seva mare no tenia els suficients ànims per cuidar-los, ho feien el seus avis i els seus oncles. Un dia en el col·legi els van donar la mala noticia de que la seva mare s’havia mort.

En una discussió amb el seu professor d’educació física els va expulsar, el seu oncle Tomàs els va oferir feina i ells sense dubtar-ho van di que sí. Ell tenia negocis de queviures i també venia begudes alcohòliques aconseguia els diners que li faltaven. Els dos germans coneixeran el millor amic del seu oncle Tomàs, el banderiller i més tard els amics d’en Tomàs.

Ferran i Pepín també passaven estones amb l’oncle Ramonet que es dedicava a cultivar les terres. En Tomàs i el seu soci, el Carraca, freqüentaven els nights clubs on sempre distribuïen totes les begudes alcohòliques, el soci es gastava gairebé tots els diners en prostitutes. Un dia en Tomàs va portar el seus nets a un night club i va ser alla on van perdre la virginitat.

L’avi d’en Ferran i en Pepín tenia problemes de respiració, només respirava amb una part del pulmó, el metge el va obligar a operar-se però ell no va voler i pocs dies després va morir.

Després d’uns mesos en Tomàs no es trobava gens bé i el seu company va decidir de portar-lo al hospital, alla tingué el seu primer infart, tots els seus familiars més propers el anaren a veure allí, després d’unes hores ell morí allí, Ramonet estava força trist per la mort del seu germà i perquè a l’home que estimava no volia acceptar la seva homosexualitat. Els dos néts prepararen un sopar entre en Ramonet i en Manolo i recuperaren la seva relació i tornaren a ser feliços.

Valoració:

Aquest llibre es força biogràfic perquè descriu la vida des que és un nen fins que és un home. M’ha semblat que està prou bé però no el recomanaria  a les persones que no tinguin paciència ja que gairebé tota la resolució de la historia succeeixen a meitat o el final del llibre encara que si més no, són força interessants i intrigants. En quant a la manera d’escriure està mol ben redactat i sempre en cada pàgina dóna els detalls justos per poder imaginar-se la situació en el lloc i en el temps, encara que hi havien moltes paraules que no coneixia, però amb l’ajut del diccionari ho he comprés tot.

Nicolau Maya Antúnez 4rt-A

Anuncis

Accions

Information

2 responses

27 05 2010
Nora Solé

Autor: Ferran Torrent

Resum: Ferran i Pepín són dos germans que neixen orfes de pare i al cap de pocs anys queden orfes de mare, així que van a viure amb els seus dos tiets, Tomàs i Ramonet i el seu avi. Després de veure que els dos nois no serveixen per estudiar, Tomàs se’ls emporta perquè aprenguin el seu ofici (monta mobles per desprès vendre’ls), aquest també és un referent per a ells, els hi ensenya a ser com ell (un vividor). L’avi mor. Llavorç, els dos germans i Tomàs s’adonen que Ramonet s’entén amb un altre home, però no li diuen que ho saben. Al cap d’un temps de portar molt mala vida, Tomàs començar a emmalaltir i abans de morir fa un viatge amb els seus dos nebots a Bucarest, és mor al cap de poc temps. Aquesta mor provoca un xoc molt gran a tots, a més descobreixen que Tomàs tenia un filla. Al final Ferran i Pepín decideixen donar una sorpresa a Ramonet decideixen convidar el seu company perquè volen que per una vegada a la vida el seu tiet sigui feliç.

Opinió personal:
Aquest llibre Ferran Torrent m’ha agradat bastant ja que està basat en fets reals i ens narra com era la València en l’època de la dictadura de Franco. La naturalitat amb què l’autor expressa totes les fases que passen els protagonistes m’ha agradat, com també el que carecteritza el ser de cada personatge.

7 03 2010
Natalia Garcia 4t D

Autor: Ferran Torren

Resum: El llibre comença, quan ja els protagonistes son grans, en una vesprada del 1992. Aquests son a la casa on varen passar la seva infantesa, esperant el camió de mudances. Amb la seva primera comunió ens porta al passat, als seus nou anys. Ens explica les seves experiències a l’escola publica. Més endavant, la mare els interna als jesuïtes i finalment, aquesta mor. Quan els dos germans van a viure amb els oncles i l’avi, no els treuen del jesuïtes per tal de respectar la voluntat de la difunta mare, però mes endavant són expulsats de l’escola i gràcies al oncle Tomàs entren en el món laboral. Més tard, l’avi, es posa malalt fins a tal punt que mor. En aquest moment, la situació econòmica de la família es força baixa, per aquest motiu decideixen perdre terreny de casa i vendre-la per poder treure uns quants diners. Més endavant, els germans i Tomàs decideixen muntar un negoci de fusteria, on s’encarreguen de muntar mobles per vendre’ls mes tard. Tomàs, que fuma i beu habitualment, segons el protagonista, comença a envellir. Quan Tomàs comença a trobar-se malament, decideixen fer un viatge, els dos germans i ell i marxen a Bucarest. Després de molt alcohol i molt tabac es posa molt malalt, i un cop a l’hospital, mor. En aquest moment la vida dels protagonistes dona una volta, i, a més, descobreixen que els seu tiet mort tenia un important secret. Miquel, un amic de Tomàs, els confessà que aquest tenia una filla. L’oncle Ramonet, queda molt trist després de la mort de Tomàs, i els dos germans decideixen donar-li una sorpresa. Ells sabien que Ramonet s’entenia amb un home d’amagat i varen decidir convidar-lo a sopar. D’aquesta manera acaba l’obra, amb una petita satisfacció per aquell personatge que en tota la obra ha treballat, patit i callat.

Opinió personal: Aquest llibre m’agradat força, perquè narra la vida d’un nen fins que es home. M’agrada’t molt la senzillesa amb la que parla de els fets i els sentiments, els pensaments i les creences dels seus personatges. Tot i utilitzar un llenguatge molt senzill i fàcil d’entendre, usa també metàfores i comparacions força encertades, que ajuden a compendre el llibre. El recomanaria a la gent que li agraden els llibres biogràfics, ja que durant tot el llibre conta la vida del protagonista i el seu germà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: