BLAU TURQUESA

10 01 2009

Marina Rubio i Martori, 1999

RESUM

 

L’Albert, un noi de vint-i-i vuit anys, té la sida, a partir d’una nit boja de festa en la qual va tenir sexe amb l’Helena, la primera noia que se li va passar pel davant.

Des de fa tres mesos, l’Albert s’ha  trobat sol, ja que va perdre la seva familía en el moment que va dir que el virus de la sida l’estava matant. Nómes ha trobat suport amb en Sergi, un vell amic, qui li ha aconseguit un pis a Ranills, just on té una casa l’Ina, com l’anomena en Sergi. L’Ina, és una antiga amiga d’en Sergi, que s’han tornat a trobar gràcies a una exposició de fotogràfies d’ella. L’Albert des del moment en què la va veure, va tornar a veure la vida pensant positivament, ella feia que no tot li girés entorn a la seva malaltia. Des de bon principi ell li va dir en la situació que es trobava però ella no li va voler donar masssa importància. Pocs dies després d’haver-se conegut, l’Ina va marxar a París a causa de la seva exposició. Ell mentre esperava que tornes ansiosament va haver de superar una situació incòmoda, va ser, quan en Sergi es va adonar que encara (ja havien tingut una historia feia uns sis anys) estava enamorat de l’Ina, i això va ocasionar que l’Albert es donés per vençut ja que l’Ina abans de marxar li va dir que encara s’estimava a en Sergi.

Quan l’Albert ho tornava a veure tot en blanc i negre, com ho feia abanos de coneixèr l’Ina, aquesta el va anar a buscar a casa seva, se li va presentar amb un vestit blau turquesa (el color li encantava a l’Albert, tant que la relacionava amb aquest color, que el va treure del blanc i negre) i amb la fotografia que més li va agradar de la seva exposició a ell. L’Albert no entenia res, ell estava convençut de que no la tornaria a veure, però des d’aquells moments es van estimar com mai s’havien estimat a ningú, van estar junts fins els últims dies de l’Albert, vint mesos després d’aquella festa.

RECOMANACIÓ

Personalment, recomano  aquesta novel·la a tot tipus de lector, ja que és un tema que interessa, és curta i es fa fàcil de llegir, és com una mena de diari, a més està narrada en primera persona i vulguis o no, crec que sempre es fa més interessant llegir des d’aquest punt de vista.

El recomano especialment, a les persones que els llibres realistes els  agradin, perquè aquest ho és, si més no, ens dóna a conèixer una historia d’un noi el qual es troba en aquest problema com és no poder escapar de la sida, on es va trobant diferents problemes que alguns el faran més forts, d’altres l’enfonsaran més…

Crec que també és un tema del qual tots alguna vegada n’hem sentit parlar i això fa que no ens vingui per sorpresa, que ja ens fem una idea de com poden anar les coses, i que quan vas llegint vas posant-t’hi en la mateixa situació d’ell, et fa pensar bastant i tambè segur que en treus una moralitat…

En fi, un molt bon llibre per llegir-lo i després treballar-lo.

VALORACIÓ PERSONALMolt bon llibre, personalment, m’ha agradat molt. El vaig agafar perquè a mi llegir no m’apasiona gaire la veritat, però el vaig veure curt i que parlava sobre un tema interesant, com és una malaltia de la qual moltes vegades no es pot sortir, vaig deduir que seria una novel·la realista tractant sobre aquest tema i la veritat és que no em penedeixo d’haver-lo escollit, perquè dubtava entre un altre, però finalment em vaig decidir per aquest  i vaig fer una bona elecció.

Entre altres coses m’ha agradat, per la manera d’estar redacctat, l’he trobat molt detallista, vull dir, que l’escriptora s’ha preocupat que tot quedi clar, i ha utilitzat anar contant els dies des que va anar a la festa, des que no es parla amb la família, des que coneix a l’Ina, des que ella marxa, des que torna… i això és una cosa que m’ha cridat l’atenció.

Un altre és que a mi les novel·les que simulant ser un diari d’algú, m’encanten, i aquesta no és del tot un diari però al estar redacctat en primera persona i anar explicant-ho tot per fets i temes i molt detalladament,  incorporant diàlegs entre les narracions, m’ha fet recordar a un diari però sense anar posant la data.Una cosa que també m’ha agradat molt és que l’últim capítol és com si l’escrivís l’Ina i ha sigut un fet que no m’esperava, que m’ha sorprès.

Si l’hagués de donar una puntuació li donaria un 9, no li dono el 10, perquè vulguis o no, m’esperava que l’Albert acabés vivint, però per res més. Ja ho he dit és un llibre agradable de llegir, un llenguatge fàcil d’entendre i a més la història que narra és molt interesant.

Sara Domínguez

1.2                    RESUM DE LLIBRE.

 

Blau turquesa és un llibre molt realista.

Tracta sobre la sida.

El protagonista d’aquest llibre és un noi molt jove que es diu Albert.

L’Albert un dia va a una festa, on allà coneix a una noia que li agrada, però el que ell desconeix, és que està malalta: té la sida. En aquell moment ell no pensa en res, ni el precaucions que hauria de prendre, però temps més tard s’adona de l’acte que havia fet, i que el fet, fet està, perquè encara que quan ho sap se’n penedeix, llavors no hi ha marxa enrere, i no pot fer res més que medicar-se i aprofitar tot el temps possible de vida que li queda, ja que li queda poc temps. En aquest temps que serà un període bastant curt per l’Albert, haurà de comunicar-li la seva malaltia a tota la gent que l’envolta (pares, germans, amics..), i veurà que no tothom ho accepta de la mateixa manera, ni tampoc tots li faran costat. L’Albert, que des que va saber que tenia la sida, sabia que tenia el temps just per acabar d’aprofitar el moment, va viure aprofitant el màxim possible i intentant no enfonsar-se gaire. En aquest temps tan curt, el protagonista troba a una noia, de la qual s’enamora, i encara que serà poc temps, viuran junts i viuran un bonica història d’amor separada per la mort.

VALORACIÓ PERSONAL DE LA NOVEL·LA

 

Personalment, m’agraden les novel·les reals. M’agraden totes aquelles novel·les que les històries que ens expliquen puguin passar de debò, i (que si no es amb un context, es amb un altre), et sents identificat.

El protagonista d’aquesta novel·la, és un gran exemple a que sap perfectament que es morirà, i després de passar un període malament, trist i enfonsat, sap sortir endavant i aprofitar al màxim tot el temps que té. M’agrada l’actitud final del protagonista, ja que segurament molts de nosaltres ens enfonsaríem a la primera de canvi, i no haguessin aguantat tan bé aquesta malaltia tan desagradable. Valoro la seva actitud, el seu entusiasme, i la seva força de voluntat per seguir endavant i no enfonsar-se en els moments més difícils.

Per tots aquest motius, valoro aquest llibre perquè ens fa pensar en la vida, en la nostra vida, ja que només en tenim una i de vegades no la sabem aprofitar al màxim de bé possible, encara que nosaltres ens pensem que si. Sé que després en un futur, ens n’adonarem que no l’hem sabut aprofitar correctament, i que voldrem tornar enrere i tornar a viure moments que ja mai més els podrem tornar a tenir ni a viure.

RECOMANACIÓ PERSONAL DE LA NOVEL·LA.

 

 

 

Jo recomano aquest llibre a tothom aquell qui li agradin els llibres reals. És un llibre que et fa veure la importància que té la vida, ja que ens fa adonar de què n’és d’important  viure moment a moment, el dia a dia, minut a minut i segon a segon. També el recomano a tots aquells que vulguin adonar-se’n de la importància que tenen els amics de debò i que no tots som iguals, ni tots sabem reaccionar de la mateixa manera, ni contestem de la mateixa manera, ni tampoc podem confiar en tothom, ja que no tothom es igual de bona persona. És un llibre ple d’emocions i de sentiments, i de inesperades accions que de vegades fan les persones i moltes coincidències i casualitats.

Xènia Martí

Anuncis

Accions

Information

One response

8 02 2015
Admin.

Hola! Sóc la Marina, l’autora de Blau Turquesa! El vostre comentari m’ha encantat! Moltíssimes gràcies! Si mai voleu que vingui al club de lectura… tinc altres novel·les i m’encantaria!
Gràcies, de debò!
Marina Martori
http://www.marinamartori.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: